Potrivit tradiției, în zona Moldovei, gospodinele fac în Ajunul Crăciunului cel mai popular desert de post numit Scutecele lui Iisus.
Ce reprezintă Scutecele lui Iisus
În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, în zona Moldovei, dar și în alte zone ale țării, gospodinele îi întâmpină pe colindători cu o prăjitură aparte denumită: Scutecele lui Iisus. Această prăjitură, care este de post, mai poartă denumirea de Pelincile Domnului, iar în mod tradițional sunt realizate din julfă, semințe de cânepă măcinate în piuă și apoi fierte.
Turtele reprezintă o tradiție veche, de sute de ani, specifică zonei Moldovei. Potrivit tradiției aceste turte ar trebui pregătite până în ziua de Ignat și există un adevărat ritual.
Citește și: Fursecuri pentru Crăciun 2022. Cele mai bune 3 rețete de fursecuri pentru masa de Sărbători
Prima turtă realizată se dădea deoparte, iar în ziua de Bobotează era dată vacilor pentru a produce mai mult lapte. În dimineața zilei de Ajun, femeile se duceau la cimitir, tămâiau mormintele și abia apoi împărțeau aceste turte. Este foarte important să aveți răbdare atunci când veți face aceste turte.
Rețeta pentru Scutecele lui Iisus
Iată rețeta tradițională, pe care o puteți adapta în funcție de gusturi:
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină,
- 250 ml apă,
- Un praf de sare,
Ingrediente pentru sirop:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- 300 de grame de zahăr,
- Esență de rom,
- Coaja rasă de la o lămâie,
- Coaja rasă de la o portocală
Pentru umplutură se folosește 1 kilogram de miez de nucă și 6-7 linguri de zahăr tos.
Mod de preparare:
Din făină, un praf de sare și apă se pregătește un aluat nedospit.
Se rup bucăți din aluat și se întind cu sucitorul, în formă dreptunghiulară, pe o planșetă pe care se presară puțină făină.Citește și: Prăjituri de Crăciun: Rețete pentru a face cele mai apetisante și gustoase prăjituri de Crăciun
Acestea trebuiesc întinse cât mai subțire posibil.
Foile se coc, de obicei pe o plită, dar în cazul nostru, pe rând pe spatele tăvii până acestea devin ușor rumene. Se lasă la uscat cel puțin 24 de ore.
Se face un sirop călduț din 600 ml de apă, zahărul și esențele. Când este gata, se înmoaie pe rând câte o turtă în acest sirop, iar pe un platou presărat cu nucă se pune turta însiropată. Peste aceasta se toarnă nucă măcinată, zahăr tos și dacă mai doriți puteți pune și coajă rasă de portocală. Această operațiune se repetă până se termină toate turtele. Se acoperă și ultima foaie cu nucă și zahăr, după care se toarnă restul de sirop peste prăjitura obținută. La final se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă 24 de ore la rece, ca să tragă siropul.
Sursă: divainbucatarie.ro