Pentru că este vară și majoritatea persoanelor iubesc fructele de sezon, vă oferim o rețetă de prăjitură pufoasă cu căpșuni.
Când au apărut căpșunile în Europa?
În Europa, istoria căpșunei marchează două perioade:
- prima: în Grecia şi Roma antică, citată de Ovidiu, Virgiliu
- mai târziu de Pliniu; dar nu este foarte apreciată;
Henri VIII le-a folosit ca decor în la curtea sa de la Hampthon.
Citește și: Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii. Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească
Jacques Cartier remarcă acest fruct în timpul voiajelor sale în Canada şi îl aduce în Franța. În 1712, Amédée Fraizier se află în Chile, de unde aduce în Franța cinci plante de căpșuni.
Căpșunul de grădină pe care îl cunoaștem astăzi a fost crescut pentru prima dată în regiunea franceză Bretagne, pe la 1750. Planta pe care o știm cu toții provine din încrucișarea speciei Fragaria Virginiana, din estul Americii de Nord, cu Fragaria Chilensis, care a fost adusă din Chile în 1714.
Vechii romani credeau despre căpșuni că au puteri medicinale. Le-au folosit pentru a trata totul, de la depresie, la leșin, la febră, pietre la rinichi, respirație urât mirositoare și dureri de gât.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Rețetă de mini clătite delicioase. Scurta istorie a celui mai iubit desert
Rețetă prăjitură pufoasă cu căpșuni
Ingrediente:
- - 8 ouă
- - 250 gr zahăr
- - Un praf de sare
- - 250 gr făină
- - 1 linguriță praf de copt
- - 1 pliculețe zahăr vanilat
- - 500 gr căpșuni proaspete
- - Zahăr pudră vanilat pentru decor
- - frișcă pentru decor
Mod de preparare:
Rețeta de prăjitura pufoasă cu căpșuni este una dintre cele mai simple și gustoase rețete pe care le puteți încerca. Este un pandișpan pufos și vanilat, presărat cu bucăți de căpșuni proaspete și aromate.
Separăm ouăle și mixăm albușurile cu un praf de sare până când prind consistență. Adăugăm treptat zahărul, cel vanilat și continuăm mixarea până când obținem o bezea tare care nu curge din vas.
Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și le încorporăm la albușuri cu mișcări delicate, de sus în jos.Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt, tot cu mișcări de de sus in jos.
Aluatul obținut îl transferam într-o tava cu dimensiunile de 25x35 cm, acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu unt și tapetată cu faină. Deasupra distribuim uniform căpșunile tăiate bucăți.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade C și coacem prăjitura 25-30 de minute.
După ce s-a răcit, o tăiem în forma dorită și o pudrăm cu zahăr pudră vanilat.
Este un pandișpan extrem de pufos iar în combinație cu căpșunile aromate si zaharul pudra vanilat este un deliciu. De asemenea, poate fi ornată și cu frișcă și ciocolată albă. Tot ce vă putem spune este că trebuie neapărat să încercați și voi rețeta de prăjitură pufoasa cu căpșuni. Pofta bună!
Sursă: gustos.ro