Prajitura rasturnata cu caise sau tort cu caise Ingrediente:
1,4- 1,5 kg caise frumoase (cântărite întregi, cu sâmburi)
220 g zahăr
50 g unt
Opțional: 200 g marțipan din migdale sau fusecuri Amaretini cu migdale
Aluat pandișpan
8 ouă (separate albușurile de gălbenușuri)
1 praf bun de sare
200 g zahăr
1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
200 g făină
Prajitura rasturnata cu caise sau tort cu caise- Preparare
Cum se pregătesc fructele pentru o prăjitură răsturnată cu caise
Se spala si se desfac in doua caisele, se indeparteaza samburii si in locul acestora se pun bilute de martipan sau fursecuri rotunde Amarettini de migdale.
Cum se face zahărul ars pentru prajitura răsturnata cu caise?
Într-o crăticioară se caramelizeaza 200 g de zahăr la foc mic. Se toarna imediat in forma de prajitura si se intinde prin rotire pe toata suprafata si pe marjini, ca si cum am tapeta vasul. Se lasa 15 minute sa se raceasca, apoi se aseaza caisele frumos, pe toata suprafata, cat sa se umple tava si se pun bucatele mici de unt deasupra, distribuite uniform.
Se da tava la cuptorul preîncins și se coc caisele 25 de minute la 180 C.
Cum se face un pandișpan pufos pentru prăjitura sau tortul cu caise?
Se separa ouăle și se pun albușurile în bolul robotului împreună cu un praf bun de sare. Le-am bătut spumă tare, am turnat apoi tot zahărul și vanilia și am continuat baterea până ce-am obținut o spumă densă și lucioasă. Am adăugat gălbenușurile și am mai mixat 1 minut.
Se adauga făina și am omogenizat totul cu o spatulă, cu mișcări largi de sus în jos. Nu este nevoie de praf de copt
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Se scoate tava cu caisele coapte din cuptor si se toarna aluatul. Se niveleaza cu o spatula si se reintyroduce la cuptor, 35 de minute, tot la 180 de grade.
Cum se răstoarnă prăjitura rasturnata cu caise caramelizate?
Pune la indemana platoul si rastoarna prajitura imediat cum ai scos-o din cuptor, inainte ca zaharul caramelizat sa se raceasca si sa lipeasca prajitura in tava.
Cu ajutorul unui cutit, se desprind marginile prajiturii, de jur imprejur. Se acopera tava cu platoul ca si cum ar fi un capac si se rastoarna cu o miscare ferma.
Folositi manusi de bucatarie si atentie la siropul care se va scurge in timpul rasturnarii!
Se decoreaza dupa preferinte, cu fulgi de migdale sau gem de caise si se serveste rece. Este delicios cu frisca sau inghetata!
sursa: savoriurbane