În afară de cârnați, salată de boeuf, sarmale, de Crăciun se prepară și deserturi: cozonaci, prăjituri, fursecuri și altele.
Iată mai multe rețete de prăjituri bune și aspectuoase pe care să le faci de Crăciun 2021.
Prăjituri de Crăciun: Rețete pentru a face cele mai apetisante și gustoase prăjituri de Crăciun
Prăjitura cu morcovi
Ingrediente:
100 grame de nuci coapte
250 grame de morcovi cruzi pe care îi răzuim
250 de grame făină
o linguriță cu bicarbonat de sodiu
jumătate de linguriță de praf de copt
jumătate de linguriță cu sare
jumătate de linguriță cu scorțișoară
o linguriță cu nucșoară
o linguriță cu pulbere de ghimbir sau ghimbir proaspăt răzuit
4 linguri cu semințe de in măcinate și amestecate cu 8 linguri de apă
200 de grame de zahăr
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
120 ml ulei vegetal
1 plic de vanilie Bourbon
Începem prin a încinge cuptorul, la 180 de grade Celsius. Pregătim forma pentru tort, pe care o ungem cu puțin ulei.
Amestecăm într-un bol făina, bicarbonatul, praful de copt, vanilia, sarea, scorțișoara, nucșoara și ghimbirul pulbere, după care adăugăm morcovii răzuiți și zahărul.
Într-un alt bol, separat, amestecăm uleiul și amestecul din in, după care le încorporăm în amestecul de făină.
După ce o scoatem de la cuptor, amestecăm zeama de lămâie cu zahărul pudră pentru a obține o glazură pentru prăjitura cu morcovi. Putem să facem și o cremă cu nuci caju, înmuiate câteva ore în apă, pe care le mixăm cu zahăr pudră, puțină apă, zeamă și coajă de lămâie.
Tort cu nuci, stafide și bezea
Ingrediente
Blat de cacao:
6 ouă
6 linguri de zahăr
2 linguri de apă rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de făină
Sirop de vanilie:
250 grame zahăr+ 300 ml apă
1 fiola esență de vanilie
Blat de bezea:
3 albușuri de ou
120 gr zahăr
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de făină
Pentru crema de vanilie:
3 gălbenușuri de ou
150 gr zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 gr unt
200 gr zahăr pudră
Decor:
nuci+ biluțe colorate
Facem un blat din 6 ouă. Separăm ouăle și batem albușurile energic cu un mixer. Adăugăm treptat zahărul și cele două linguri de apă rece, apoi gălbenușurile, pe rand. Încorporăm cacaoa și făina cernută, după care și nuca pisată.
Tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort cu diametrul de 24 de centimetri. Adăugăm aluatul și punem la cuptor timp de 25-30 de minute la 180 de grade. Atunci când e gata, scoatem pe un grătar și lăsăm să se răcească.
Face o bezea din 3 albușuri, 120 gr zahăr, în care încorporăm făina, stafidele înmuiate în rom și nucile pisate. Se coace timp de 25-30 de minute la 180 de grade în aceeași tavă de tort în care am făcut blatul.
Amestecăm gălbenușurile rămase cu cele 150 de grame de zahăr și cu zahărul vanilat până formăm o cremă spumoasă. Adăugăm pudding-ul dizolvat în câteva linguri de lapte și amestecăm bine. Restul de lapte îl punem într-o cratiță de pe foc. Când laptele e fierbinte turnăm amestecul de gălbenuș de ou și amestecăm încontinuu, până se îngroașă.
Blatul îl impărțim în două și îl însiropăm, apoi crema o împărțim în trei. Pe primul blat de cacao cu nuci întindem o treime din cremă. Deasupra așezăm blatul cu bezea, apoi crema și acoperim cu al doilea blat de cacao și nuci. Cu restul de cremă îmbrăcăm tortul. Pe lateral îl decorăm cu nucă pisată, iar deasupra cu jumătăți de nuci și biluțe decorative.
Poftă bună!