Pranz pe fuga: 4 alimente sanatoase pentru lunchbox

Author: Oana Iosif

Ideea de lunchbox a aparut acum mai bine de 100 de ani, cand barbatii plecau la lucru cu pachet pentru masa de pranz, iar copiii doreau sa le urmeze intocmai exemplul la scoala. In cutie se regaseau la inceput unul sau doua sandvisuri. In prezent, lista alimentelor sanatoase disponibile la pachet pentru pranz este atat de diversa incat acopera orice buget si toate gusturile posibile. Iata numai cateva exemple.

Wrap cu salata

Prima sugestie este vegetariana si dureaza doar 5 minute sa o pregatesti. O lipie, doua linguri de humus, o frunza de salata verde, un sfert de morcov maruntit sau ras, patru bucati de castravete sau doua felii de avocado si o mana de branza cheddar rasa sunt suficiente pentru o gustare rapida si sanatoasa de pranz. Desfasoara lipia pe blat, intinde humus pe partea inferioara si adauga pe rand salata, morcov, castravete sau avocado. Presara branza pe deasupra. Optional poti adauga o lingura de sos salsa. Ruleaza lipia si taie in doua, trei sau patru bucati, cat sa incapa in lunchbox. Se serveste ca atare, nu are nevoie sa fie gatit sau incalzit.

Pranz bogat in proteine

Fierbe doua oua timp de sapte minute. In ultimele doua minute adauga in apa 100 de grame de fasole verde. Scurge si clateste totul pana se raceste. Intre timp, bate doua linguri de ulei de masline cu o lingura de otet de vin rosu si o lingura de mustar dijon. Adauga fasolea, un pachet de linte fiarta si trei cepe tocate. Presara deasupra bucati din cele doua oua decojite si cateva felii de piept de pui fiert. Poate fi servit rece sau incalzit daca ai la indemana un model din noile cuptoare combi cu microunde.

Snackbox

Intr-un lunchbox cu mai multe compartimente poti aseza legume, fructe, cuburi de branza un ou fiert tare pentru proteina si chiar un sos grecesc pentru gust. E simplu de pregatit si mai simplu de consumat, alternativa perfecta la tentatia automatului plin cu chipsuri de pe hol. Avantajul cutiei compartimentate este ca poti servi toata cantitatea la masa de pranz, dar la fel de bine o poti imparti in mai multe gustari.

Felii de paine cu sunca si legume

Cand vrei o rulada si nu ai timp de aluat, o poti obtine din paine feliata in mai putin de jumatate de ora. 10 minute dureaza pregatirea si alte 20 timpul de gatit la cuptor. Ai nevoie de 500 de grame de salata de varza, un dovlecel zucchini mare - curatat fasii lungi, 100 de grame de sunca presata, 150 de grame de branza cheddar rasa si o rosie mica tocata marunt. Cuptorul trebuie preincalzit la 200 de grade Celsius. Taie painea preferata in felii de 1,5 centimetri, dar nu pana la capat, astfel incat baza sa ramana intreaga. Aseaza painea taiata astfel pe hartie de copt in tava. Intre taieturi aseaza bucati de dovlecei, sunca si branza, apoi presara bucatile de rosie si restul de cheddar deasupra. Lasa la copt timp de 20 de minute, pana cand branza se topeste si blatul devine crocant. Se poate servi imediat sau la pachet, incalzit la microunde in prealabil.

Lipsa timpului nu este o scuza pentru a nu te hrani sanatos. Conceptul de fast food nu se mai rezuma de mult timp la mancare rapida, grea si daunatoare. Cu putina grija pentru alegerea si pregatirea ingredientelor, in mai putin de jumatate de ora poti obtine o gustare sau chiar o masa in toata regula, cu aport suficient de vitamine si nutrienti.

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.