„Prăpăd au făcut. Ne-a nenorocit". 6 persoane au decedat și peste 20.000 de oameni au fost afectați de inundațiile din Galați

Autor: Bianca Vidoi

6 persoane au decedat și peste 20.000 de oameni au fost afectați de inundațiile din Galați

Sursa: freepik

Inundațiile au făcut prăpăd în Galați, acolo unde oamenii și-au pierdut casele, animalele, recoltele sau chiar membrii ai familiei.

6 persoane au decedat în urma inundațiilor ce au avut loc în Galați, iar alte 20.000 de oameni au fost afectați de potopul ce le-a distrus munca de o viață. Animalele acestora au fost luate de ape, casele au fost inundate, recoltele au fost distruse, iar unii locuitori și-au pierdut membrii familiei în lupta cu apele puternice.

6 persoane au decedat și peste 20.000 de oameni au fost afectați de inundațiile din Galați

Două zile au trecut de la potopul ce le-a dat viețile peste cap locuitorilor din Galați, iar deși apa s-a retras, aceasta a lăsat în urmă un adevărat dezastru. Apa a dus trupul neînsuflețit al unui bărbat dispărut în Pechea la două localităţi distanţă, la aproximativ 6 kilometri de locul în care acesta se afla când inundațiile au lovit zona. Trupul bărbatului a fost descoperit de un copil, în jurul unor boscheți.

L-a văzut în boscheţi acolo. Şi m-a chemat "tati, vino că este un om mort" şi când am venit, am dat de dânsul. L-am adus pe apa, în jur de vreo 40 50 de ani", a declarat un localnic.

Citește și: Vremea se schimbă radical! Meteorologii anunță lapoviță, ninsoare și inundații la mijlocul lunii septembrie, odată cu intrarea Ciclonului Boris în România

Bărbatul decedat descoperit la data de 15 septembrie nu este singurul din familie ce a pierdut lupta cu apele puternice, deoarece sâmbătă, pe 14 septembrie 2024, fratele acestuia şi-a pierdut viaţa. Oamenii din zonele afectate de inundații au refuzat să coboare din podurile locuințelor pentru a nu își risca viața, în special în localitățile în care apa a atins cu ușurință 2 metri.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Localnicii se uită cu durere în suflet la ceea ce a rămas în urma apelor, după e întreaga lor muncă a fost parcă ștearsă de pe fața pământului. "Ce apă. Prăpăd au făcut. Ia uitaţi, oameni buni! Ne-a nenorocit". "Dacă era să auziţi cum urlau animale, nu vă pot spune. Sfârşitul lumii a fost". "Noi nu avem unde sta, nu avem unde dormi", au mărturisit localnicii.

Viața salvatorilor a fost pusă în pericol de inundații

Nu doar locuitorii s-au aflat în pericol din cauza inundațiilor, dar și salvatorii. Inundațiile i-au luat prin surprindere chiar și pe pompieri, iar membrii unui echipaj ce se aflau în mașină au fost nevoiți să iasă pe geamuri și să abandoneze mașina în care se aflau pentru a își salva viața. Apele s-au retras în acest moment, fiind astfel vizibil și asfaltul din localități, iar acum se pot observa toate pierderile oamenilor.

În județul Galați au fost avariate aproximativ 5.500 de locuinţe, iar deși apa s-a retras în această zi, locuitorii se luptă cu stratul gros de mâl ce a pus stăpânire asupra locuințelor. "E jalea cea mare. E malul asa şi apa a fost atât. Nu mai am nimic, totul s-a terminat". "Mobila e toată distrusă! Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată pe aici!" "Nu vă daţi jos, acolo staţi!", au declarat locuitorii, potrivit observatornews.ro.

Oamenii au rămas resemnați în fața naturii ce le-a luat toate bunurile adunate pe parcursul anilor și se gândesc cu groază la ce îi așteaptă în perioada următoare, după ce au pierdut tot ce au realizat.