Un copil de trei ani a murit joi, 18 februarie, in judetul Botosani in drum spre spital. Initial, Ambulanta Botosani a trimis un echipaj fara medic, cu asistent medical, care a ajuns la caz in 20 de minute. A doua ambulanta a ajuns in alte 20 de minute, prevazuta cu medic, dar copilul a ramas fara semne vitale in drum spre spital.
Citeste si: Cazul Caracal. Mesajul sfâșietor al mamei Luizei Melencu: "Dumnezeu să-ți dea putere să poți scăpa din..."
Precizările DSP Botoșani
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă din Botoşani susţin însă că viaţa copilului nu ar fi putut fi salvată nici dacă primul echipaj care a ajuns la el avea medic.
„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră, și a fost trimis în prima clipă un echipaj cum ambulanță tip B, cu asistent medical.
Citeste si: Zile libere de la stat. Câte mini vacanțe mai au românii în 2021
În paralel, a fost deschisă și o anchetă internă la Serviciul de Ambulanță Botoșani.
„Direcția de Sănătate Publică Botoșani a demarat astăzi dimineață (joi- n.r.) o anchetă în legătură cu cazul copilului de 3 ani jumătate, inclusiv colegii de la Ambulanța Botoșani desfășoară o anchetă internă, să vedem dacă timpii de reacție a colegilor de la ambulanță au fost ok, dacă totul s-a desfășurat conform protocolului și protocoalelor în vigoare”, a declarat dr.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, joi, cu privire la cazul copilului din Botoșani că "în data de 17 decembrie a.c., la ora 23:26:24, la Centrul de preluare a apelurilor 112 Botoșani s-a primit un apel care anunța o urgență medicală pentru un minor de pe raza localității Hlipiceni.
Apelantul solicita intervenția de urgență a unui echipaj medical pentru un copil cu vârsta de 3 ani, care se află în stare de inconștiență.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Potrivit Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, operatorul STS a indexat apelul la „persoană inconștientă” și l-a transferat către
dispecerii agențiilor de intervenție competente, după cum urmează:
- ISU-SMURD, la ora 23:26:53
- Ambulanță, la ora 23:26:55
- Poliție, la ora 23:27:21, potrivit observatornews.
Arafat, despre cazul copilului de 3 ani mort la Botoşani
Arafat a fost întrebat, joi, despre cazul de la Botoşani, unde un părinte reclamă că ambulanţa care a ajuns pentru a-i salva copilul nu avea medic.
"Această temă am reluat-o de mai multe ori. Nicio ţară nu are în fiecare ambulanţă medic. La acest moment, resursele noastre cu medici şi sunt la nivelul SMURD-ului şi nu în toate judeţele, şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă, unde în unele judeţe nu mai sunt medici pe ambulanţă decât puţini şi sunt unele ture care nu sunt acoperite. Cu legea 136 s-a suplimentat, avem inclusiv asistenţi medicali cu studii superioare, câteva sute au fost angajaţi numai anul trecut", a spus Arafat.
Citeste si: Un elev de clasa a doua a murit în timpul orelor! Care este cauza decesului
El a susţinut că sunt ţări care nu au deloc medici pe ambulanţă.
"Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă. Dacă căutăm orice ţară în Uniunea Europeană, dacă găsiţi una singură care are un medic pe fiecare ambulanţă, veniţi cu ea. Nu este. Nici SUA, nici Israel.
Sunt ţări care nu au medici deloc pe ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere.
Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul. Faptul că s-a ajuns acolo şi e un caz care necesita medic, atunci ambulanţa respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului. Asta e mecanismul pe care mergem", a mai spus Arafat.