PREMIERA LA NIVEL MONDIAL. Primul transplant de uter a fost realizat cu succes

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 29 oct 2020, 00:10

O echipa de medici chirurgi de la Universitatea Gothenburg din Suedia a reusit sa transplanteze un uter de la mama la fiica.

Succesul operatiei reprezinta o speranta pentru femeile care nu pot avea copii din cauza ca s-au nascut fara uter sau l-au avut extirpat din cauza unei boli, malformatii, accidente etc. Deja doua femei din Suedia, cu varste cuprinse intre 32 si 37, au fost supuse unei operatii de transplant de uter, avandu-le ca donator pe mamele lor.

Medicii au explicat ca dupa menopauza, uterul unei femei este perfect functionabil din punct de vedere fiziologic chiar daca ovarele nu mai produc ovule.
Chirurgii au mai adaugat ca varsta donatoarei nu trebuie sa depaseasca, insa, 60 de ani pentru ca operatia sa fie un succes pana la capat, asta insemnand ca pacienta care primeste uterul sa si poata procrea. Medicii sunt optimisti si spera ca pacientele lor sa poata avea copii cat mai curand.

Pacientele sunt bine, se pot deplasa singure, dar se simt obosite dupa operatie. Mamele donatoare sunt si ele foarte bine si vor fi externate dupa cateva zile ”, au declarat doctorii.
In urmatoarele luni femeile care au un nou uter vor urma un tratament cu imunosupresoare pentru ca organismul sa nu respinga noul organ.

Infertilitatea afecteaza la nivel mondial 35% dintre femei. Afecteaza toate laturile vietii, declansand o adevarata criza, atat in viata unei femei, cat si in viata de cuplu. Aproximativ unu din sase perechi au probleme in ceea ce priveste procrearea.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.