Premiera medicala in Europa: s-a nascut primul bebelus al carui cod genetic a fost modificat in laborator!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 29 sep 2020, 02:35

Baietelul, acum in varsta de 3 luni, s-a nascut in Marea Britanie, din parinti romani.

Ei sunt plecati de ani buni din Romania si s-au stabilit in Anglia, acolo unde medicii au reusit sa faca o minune pentru mama copilului si sa elimine din bagajul genetic al micutului un sindrom ce i-ar fi putut fi fatal.

Tanara din imagini era extrem de afectata de mostenirea genetica preluata de la tatal ei: o boala neurologica numita „Charcot Marie Tooth”, care afecteaza muschii de la maini si de la picioare.

Boala nu a avut manifestari grave la ea, dar in momentul in care s-a hotarat sa devina mama, s-a temut pentru sanatatea celui mic. Existau sanse foarte mari ca, odata insarcinata, bebelusul sa preia acest bagaj genetic ce putea sa-i distruga viata. Asa ca, tanara de 26 de ani s-a hotarat sa previna acest lucru.

Medicii din Londra au prelevat probe de sange de la ea si de la mama ei si le-au comparat ADN-urile.

Apoi, cand cuplul a facut tratamentele de fertilizare in vitro, medicii au luat embrionii rezultati, le-au facut biopsie si au comparat rezultatele cu cele ale ADN-ului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Au selectat, apoi, 3 embrioni sanatosi, fara mutatia genetica.

Unul dintre ei a fost implantat mamei si ceilalti doi au fost conservati pentru a putea fi folositi la alte eventuale sarcini.

Tanara mama nu regreta nicio secunda procedura pe care a urmat-o. Dupa o sarcina normala, femeia l-a adus pe lume pe Lucas, un baietel perfect sanatos, care, acum, are 3 luni. Parintii lui sunt fericiti ca au reusit sa evite o tragedie si ca vor creste un copil fara probleme mostenite genetic.

 

Taguri: