Premiera MONDIALA de ziua Turciei! La Istanbul a fost inaugurat primul tunel feroviar submarin care leaga doua continente

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 15 iul 2022, 09:55

Tunelul feroviar are o lungime de 14 kilometri, dintre care un kilometru si jumatate pe sub apa.

Este construit la o adancime de 62 de metri sub nivelul apei si poate rezista si la cutremure de magnitudine 9 pe Richter. O adevarata capodopera, care ii va ajuta pe cei 16 milioane de locuitori ai Istanbulului sa evite cele doua poduri care leaga partea europeana de cea asiatica. Specialistii spun ca pe traseul feroviar vor putea calatori 75.000 de persoane în fiecare ora.

Tunelul este proiectul de suflet al premierului Recep Erdogan inca inca de pe vremea cand era primar al Istanbului.

Iar cum visul a devenit realitatea, actualul prim-ministru a fost cel care a condus primul tren care a trecut prin tunel. Recep Tayip Erdogan spune ca de tunel nu vor beneficia doar locuitorii Turciei, ci toti cei care vor sa ajunga rapid din Londra la Beijing.

De altfel, intreaga Turcie a imbracat astazi haine de sarbatoare. Inca de dimineata locul in care urma sa aiba loc inaugurarea a inceput sa se anime.
In numai cateva ore, miile de oameni au reusit sa creioneze o imagine de dimensiuni uriase.

Denumit Marmaray, tunelul care va face legatura intre partea europeana si cea asiatica a Istanbului pe sub stramtoarea Bosfor a fost inaungurat chiar de ziua Turciei, la 90 de ani de la infiintarea statului turc modern. La ceremonie au fost prezenti presedintele Abdullah Gul, premierul turc Tayyp Recep Erdogan, dar si numerosi demnitari straini printre care premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Japoniei, Shinzo Abe.


Si asta nu e tot. Spectacolul de ziua Turciei a fost cu adevarat impresionant. Armata a defilat in fata oficialilor turci, dar si a miilor de oameni stransi sa vada parada.

La Ankara s-a depus o coroana cu insemnele nationale la mausoleul "Mustafa Kemal Ataturk", construit in onoarea fondatorului Turciei moderne. Nu au lipsit nici dansurile populare traditionale si nici parasutistii care au incantat audienta.
##VIDEO84300##

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

 

Taguri: