Liz Truss a declarat, în fața Downing Street: „Am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere economică ridicată, care să profite de libertățile oferite de Brexit”.
„Recunosc însă că, dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator”, a continuat aceasta.
Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii
We delivered on energy bills and on cutting national insurance.
—
We have continued to stand with Ukraine and to protect our own security.
And we set out a vision for a low tax, high growth economy – that would take advantage of the freedoms of Brexit. pic.twitter.com/fi6rtdBRAfLiz Truss (@trussliz) October 20, 2022
Partidul urmează acum să finalizeze alegerile pentru conducerea partidului în cursul săptămânii viitoare, mai repede decât perioada obișnuită de două luni. Graham Brady, politicianul conservator care se ocupă de voturile de conducere și de remanieri, a declarat reporterilor că analizează acum modul în care votul ar putea include parlamentarii conservatori și membrii de partid în sens larg.
Liz Truss a fost în funcție doar 44 de zile, cea mai scurtă perioadă a unui prim-ministru din istoria Marii Britanii. Timp de zece zile din mandatul său de premier, activitatea guvernului a fost întreruptă ca urmare a decesului reginei Elisabeta a II-a.
Demisia sa a venit după o întâlnire cu Brady, care prezidează Comitetul 1922, grupul de parlamentari conservatori fără funcții ministeriale care pot depune scrisori de nemulțumiri față de primul ministru.
Chiar înainte de întâlnire, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat reporterilor că Liz Truss dorește să rămână în funcție.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În timpul reuniunii, 17 parlamentari au cerut public demisia lui Liz Truss. Numărul celor care i-au scris scrisori lui Brady în care își exprimau neîncrederea în primul ministru a fost raportat la peste 100 până joi.
Partidele de opoziție, Partidul Laburist, Partidul Național Scoțian și Partidul Liberal-Democrat, au cerut joi după-amiază organizarea imediată de alegeri generale. Liderul laburist Keir Starmer a declarat: „Partidul Conservator a demonstrat că nu mai are un mandat pentru a guverna”.
Cine o va înlocui pe Liz Truss
Liz Truss l-a învins pe Rishi Sunak pentru postul de lider al Partidului Conservator, în urma demisiei lui Boris Johnson de pe 7 iulie. Rishi Sunak este, acum, printre primele opțiuni de înlocuire a lui Liz Truss, alături de Hunt, o altă pretendentă la conducere, Penny Mordaunt, ministrul apărării Ben Wallace și fostul premier Boris Johnson.
Demisia lasă nesigur statutul actualizării bugetului așteptat de conservatori la 31 octombrie, dar Truss a declarat că predarea conducerii va „asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini planurile fiscale” .
Paul Dales, economist-șef pentru Marea Britanie la Capital Economics, a declarat că noul premier va trebui să facă mai mult pentru a recâștiga încrederea piețelor financiare.
„În doar câteva săptămâni, politica fiscală a oscilat de la o politică extrem de relaxată, la una mai puțin relaxată și la una pur și simplu restrictivă”, a mai precizat Paul Dales.
„Acest lucru a crescut riscurile de scădere a prognozei noastre potrivit căreia economia va intra în recesiune, implicând o scădere a PIB-ului de la un vârf la altul de aproximativ 2%, deși acest lucru în sine înseamnă că există și un risc de scădere a prognozei noastre potrivit căreia ratele dobânzilor vor crește la 5,00%”, a continuat acesta.