Premierul Ciucă, declarații de ultimă oră despre majorarea pensiilor: „Procentul poate să fie de 15% sau…”

Author: Diana Tilă
Actualizat: 21 oct 2022, 17:47

Nicolae Ciucă a făcut noi dezvăluiri despre majorarea pensiilor. Iată ce a declarat premierul României despre mărirea veniturilor. 

În ultima perioadă s-a tot vorbit despre procentul cu care vor fi majorate pensiile românilor. Recent, președintele Klaus Iohannis a declarat mărirea pensiilor ar putea fi de 15%, însă a specificat că nu știe dacă bugetul de stat ar permite acest lucru.

Citeste si: Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei electrice. Cum va influența acest lucru facturile românilor

Premierul Ciucă, declarații de ultimă oră despre majorarea pensiilor

Vineri, 21 octombrie, Nicolae Ciucă a declarat că, începând cu anul 2023, pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflația. 

„Domnul președinte (Klaus Iohannis – n.red) a legat acest procent de inflație și afirm că este nevoie ca în continuare să ținem cont de rata de inflație și consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflației, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.

Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliție cu cifrele de buget pe masă.

Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor și în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susținute de buget și să poată să asigure compensarea creșterii prețurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat vineri, Nicolae Ciucă.

Citeste si: Vești bune pentru angajați! Aceștia vor beneficia de noi concedii. Cum vor afecta acestea concediul de odihnă

De asemenea, premierul României a ținut să menționeze că este nevoie de un set de măsuri atât pentru pensii, cât și pentru salarii, pentru a menține echilibru atât în viața socială, cât și în cea economică. 

„Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens.

Vorbim și de pensii și de salarii, este clar că toată această situație deosebit de dificilă economic ne afectează pe toți și este nevoie să avem un set de măsuri și decizii guvernamentale care să poată să mențină echilibru atât în viața socială, cât și în cea economică”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În plus, prim-vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat că procentul a fost discutat cu premierul Nicolae Ciucă și cu ceilalți lideri ai partidului, iar pensiile ar trebui să fie majorare cu 15%.

„Aș putea și am curajul, nu știu ce o să pățesc, să dau din casă, chiar de astăzi. Am avut o discuție mai aplicată cu premierul Nicolae Ciucă și cu colegii din PNL legat de această problemă a pensiilor, pornind de la solicitările care vin din teritoriu.

Este clar că trebuie să ținem seama să acoperim toată inflația. Ultima discuție cu premierul Ciucă a fost de majorare cu 15% a pensiilor, minimal 15%, pentru că această inflație trebuie acoperită.

Nu obișnuiesc să dau știri din acestea pompoase, eu sunt un om pragmatic, dar trebuie să spun că ultima discuție legată de majorarea pensiilor a fost cu 15%, ca să acopere inflația”, a declarat Gheorghe Flutur, conform realitatea.net.

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor

„Dacă vorbim de creșterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să așteptăm de la pensionar să plătească ei prețul crizelor și în condițiile în care avem o inflație de peste 15% eu cred că ar fi corect să țină cont de această inflație creșterea și atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creștere mai mare.

Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația. Trebuie atenție sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”,  a declarat Klaus Iohannis, chestionat înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cu cât ar trebui majorate pensiile, în contextul în care și premierul Ciucă a avansat procentul de 11% pentru majorare.

Citeste si: Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, unde se va discuta despre criza energetică și despre securitatea alimentară mondială

Șeful statului a adăugat, chestionat despre mărirea salariilor că și acestea trebuie corelate cu inflația crescută.  „În ceea ce privește creșterea salariilor, așa cum creșterea pensiilor trebuie corelată cu inflația, cred că și salariile trebuie corelate rezonabil cu inflația. Dacă nu există o corelare, înseamnă că populația plătește prețul crizei și acest lucru nu este corect”, a conchis Iohannis.