Premierul din Republica Moldova a demisionat!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 feb 2023, 06:13

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină!

Sursa: PixaBay

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova!

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină. Prim-ministrul Gavrilița și-a anunțat demisia.Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a demisionat în mod neașteptat. În cadrul unei conferințe de presă, ea a declarat că nimeni nu se aștepta ca guvernul său să se confrunte cu atâtea crize. Președinta Maia Sandu a acceptat demisia guvernului și l-a numit pe fostul ministru de interne Dorin Recean în calitate de succesor al lui Gavriliță.

Membrii Partidului pro-occidental Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au acceptat numirea, a declarat Sandu.Economistul în vârstă de 48 de ani are acum la dispoziție 15 zile pentru a forma un nou guvern și a-l prezenta Parlamentului pentru vot. El a anunțat că se va concentra pe aducerea ordinii în instituții, relansarea economiei și asigurarea păcii și stabilității.Gavrilita a fost numit șef al guvernului în august 2021, după ce PAS a câștigat alegerile parlamentare.
În timpul mandatului său, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o criză energetică masivă, o inflație în creștere și apariția repetată de rachete deasupra spațiului aerian al țării.

Gaze naturale, în principal din Rusia

Din cauza creșterilor de prețuri legate de inflație, în special la energie, au avut loc recent proteste împotriva guvernului. Țara a cumpărat gaze naturale în principal din Rusia.

La Summitul Economic Mondial de la Davos, președintele Sandu a cerut ajutor. În noiembrie, Germania a oferit țării aproximativ 30 de milioane de euro pentru a evita o criză energetică la iarnă. De asemenea, țara dorește să adere la UE.Republica Moldova se învecinează cu Ucraina la est. Chiar astăzi, Ministerul moldovean al Apărării a anunțat că o rachetă a apărut în spațiul aerian din apropierea frontierei ucrainene. Ambasadorul Rusiei în capitala Chișinău a fost convocat pentru discuții privind încălcarea spațiului aerian, potrivit Ministerului de Externe.
"Condamnăm recentele acte și declarații neprietenoase împotriva Republicii Moldova, care sunt absolut inacceptabile pentru poporul nostru", a declarat Ministerul de Externe.Ieri, la summitul UE de la Bruxelles, președintele ucrainean Volodymyr Selensky a declarat că țara sa a interceptat planurile Rusiei de a aduce Republica Moldova sub control rusesc. Planurile au fost foarte asemănătoare cu cele împotriva Ucrainei, a declarat Selensky. Cu toate acestea, el nu a știut dacă liderii ruși au ordonat punerea în aplicare a planului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Temeri de destabilizare

Guvernul rus acuză Occidentul că instrumentează Moldova împotriva Rusiei.

Vinerea trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că țara ar putea deveni un nou "proiect antirusesc" după Ucraina.La fel ca în Ucraina, Republica Moldova are și o parte a țării, Transnistria, care este condusă de separatiștii pro-ruși. De la începutul războiului împotriva Ucrainei, au existat temeri că Rusia vrea să destabilizeze și Moldova.

Citește și: Sportivii ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris?

Citește și: Orbán cu veto impotriva sancțiunilor UE la sectorul nuclear rusesc!

Citește și: Coreea de Nord se află în pragul unei crize umanitare din cauza infometarii