Premierul din Republica Moldova a demisionat!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 feb 2023, 06:13

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină!

Sursa: PixaBay

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova!

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină. Prim-ministrul Gavrilița și-a anunțat demisia.Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a demisionat în mod neașteptat. În cadrul unei conferințe de presă, ea a declarat că nimeni nu se aștepta ca guvernul său să se confrunte cu atâtea crize. Președinta Maia Sandu a acceptat demisia guvernului și l-a numit pe fostul ministru de interne Dorin Recean în calitate de succesor al lui Gavriliță. Membrii Partidului pro-occidental Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au acceptat numirea, a declarat Sandu.Economistul în vârstă de 48 de ani are acum la dispoziție 15 zile pentru a forma un nou guvern și a-l prezenta Parlamentului pentru vot. El a anunțat că se va concentra pe aducerea ordinii în instituții, relansarea economiei și asigurarea păcii și stabilității.Gavrilita a fost numit șef al guvernului în august 2021, după ce PAS a câștigat alegerile parlamentare.

În timpul mandatului său, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat o criză energetică masivă, o inflație în creștere și apariția repetată de rachete deasupra spațiului aerian al țării.

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină!
[Sursa: PixaBay]

Gaze naturale, în principal din Rusia

Din cauza creșterilor de prețuri legate de inflație, în special la energie, au avut loc recent proteste împotriva guvernului. Țara a cumpărat gaze naturale în principal din Rusia. La Summitul Economic Mondial de la Davos, președintele Sandu a cerut ajutor. În noiembrie, Germania a oferit țării aproximativ 30 de milioane de euro pentru a evita o criză energetică la iarnă.

De asemenea, țara dorește să adere la UE.Republica Moldova se învecinează cu Ucraina la est. Chiar astăzi, Ministerul moldovean al Apărării a anunțat că o rachetă a apărut în spațiul aerian din apropierea frontierei ucrainene. Ambasadorul Rusiei în capitala Chișinău a fost convocat pentru discuții privind încălcarea spațiului aerian, potrivit Ministerului de Externe. "Condamnăm recentele acte și declarații neprietenoase împotriva Republicii Moldova, care sunt absolut inacceptabile pentru poporul nostru", a declarat Ministerul de Externe.Ieri, la summitul UE de la Bruxelles, președintele ucrainean Volodymyr Selensky a declarat că țara sa a interceptat planurile Rusiei de a aduce Republica Moldova sub control rusesc. Planurile au fost foarte asemănătoare cu cele împotriva Ucrainei, a declarat Selensky. Cu toate acestea, el nu a știut dacă liderii ruși au ordonat punerea în aplicare a planului.

Prețurile ridicate ale energiei, inflația puternică, care se ridică din nou și din nou: Invazia rusă în Ucraina a declanșat o criză guvernamentală în Moldova vecină!
[Sursa: PixaBay]

Temeri de destabilizare

Guvernul rus acuză Occidentul că instrumentează Moldova împotriva Rusiei. Vinerea trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că țara ar putea deveni un nou "proiect antirusesc" după Ucraina.La fel ca în Ucraina, Republica Moldova are și o parte a țării, Transnistria, care este condusă de separatiștii pro-ruși. De la începutul războiului împotriva Ucrainei, au existat temeri că Rusia vrea să destabilizeze și Moldova.

Citește și: Sportivii ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris?

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Orbán cu veto impotriva sancțiunilor UE la sectorul nuclear rusesc!

Citește și: Coreea de Nord se află în pragul unei crize umanitare din cauza infometarii