Premierul Marcel Ciolacu vine cu lămuriri despre scăderea pensiilor: „Oricare ar fi calculul, pensia lor nu scade”. Pensionarii vor primi un document care va clarifica întreaga situație

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 aug 2024, 17:01

Marcel Ciolacu îi asigură pe seniori că pensiile nu vor scădea

Sursa: Facebook Marcel Ciolacu; Unsplash

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj clar în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 21 august: pensiile nu vor scădea în urma procesului de recalculare.

În contextul recalculării pensiilor, care a generat aglomerații la casele de pensii din țară, Marcel Ciolacu a subliniat importanța comunicării corecte și la timp cu pensionarii. Astfel, fiecare pensionar ar trebui să primească în zilele următoare un document oficial care să-i asigure că, indiferent de rezultatele recalculării bazate pe contributivitate, valoarea pensiei nu va scădea. 

Ce a declarat premierul Marcel Ciolacu despre scăderea pensiilor

Marcel Ciolacu le-a cerut Simonei Bucura Oprescu și lui Daniel Baciu să ofere clarificări urgente cu privire la stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Termenul limită pentru furnizarea acestor informații a fost stabilit la finalul săptămânii curente.

„Vreau să încep prin a-i cere ministrului Muncii şi președintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor.

Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori.

Vreau că tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie şi orice greșeală se poate repara şi orice sumă se recuperează.

3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert”,  a transmis premierul României.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

Citește și: Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii

Mulți pensionari s-au prezentat, revoltați, la casele de pensii, după ce au primit deciziile de recalculare

Cu toate acestea, recalcularea pensiilor a adus deja nemulțumiri în rândul unor pensionari. Mulți dintre aceștia au neplăcut surprinși de deciziile primite.

În județele Arad și Maramureș, zeci de oameni s-au prezentat la ghișeele caselor de pensii pentru a cere explicații.

Aceștia au fost nemulțumiți fie de faptul că au primit o scădere a pensiilor, fie de faptul că pensiile lor au rămas la valoarea inițială. În fața acestui val de nemulțumiri, funcționarii caselor de pensii au explicat că una dintre cele mai frecvente confuzii este legată de diferențierea între contribuția la sistemul de pensii și valoarea efectivă a pensiei.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat un nou val de sprijin financiar, în august, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2000 de lei

Această situație tensionată este de așteptat să continue, pe măsură ce tot mai multe decizii de recalculare sunt comunicate pensionarilor. Funcționarii de la casele de pensii anticipează că în următoarele luni, ghișeele vor rămâne aglomerate, pe măsură ce pensionarii vor veni să obțină clarificări și să-și exprime nemulțumirile.

 


Robert și Giuly se mențin fermi pe poziții și nu renunță la planul de a pleca împreună acasă, întrucât nu pot trece peste posibilul scenariu în care Patrick ar fi avut o relație cu Bianca Giurcă în afara „Casei iubirii”.