Informație de ultimă oră! În ce stare se află premierul Slovaciei după operație. Robert Fico a fost împușcat la Handlova

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 15 mai 2024, 21:26

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat

Sursa: Profimedia

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat miercuri, 15 mai, la Handlova, după o ședință de guvern. Presa slovacă susține că acesta a fost transportat la spital.

Update: Operația premierului slovac, după tentativa de asasinat, a fost un succes și se află într-o stare stabilă, relatează canalul de televiziune TASR și citat de Nexta.

Update: Potrivit publicației Nexta, Robert Fico a fost transportat cu elicopterul la un spital din Bratislava. Autorul atacului a fost reținut de către polițiști, acesta fiind identificat drept un bărbat în vârstă de 71 de ani din Levice.

Premierul Slovaciei se afla la o întâlnire într-un centru cultural din Handlova când evenimentul a fost brusc întrerupt de zgomotele puternice ale unor focuri de armă. Potrivit digi24, un reporter de la Denník N, prezent în acel moment, a observat scenele tulburătoare în care ofițerii de securitate l-au ridicat de la pământ pe Robert Fico și l-au escortat rapid către o mașină, fără a lăsa să se afle prea multe detalii despre incidentul care a avut loc.

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat la Handlova

Scena politică din Slovacia a fost zguduită după ce presa locală a raportat faptul că premierul Robert Fico a fost împușcat la Handlova, imediat după o ședință de guvern, notează sursa menționată anterior. Informațiile inițiale indică faptul că Robert Fico a fost transportat la spital în urma incidentului, iar starea sa de sănătate rămâne o preocupare majoră pentru autorități și cetățeni.

Citește și: Prima reacție a lui Vladimir Putin după atacul terorist de la Moscova: „Numai răzbunarea îi așteaptă pe teroriști. Nu au viitor”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Presa slovacă susține că premierul Robert Fico se îndrepta să-i salute pe cetățenii adunați în fața centrului cultural, care îl așteptau, când deodată s-au auzit focuri de armă. În acel moment tensionat, premierul Slovaciei a căzut la pământ, sub privirile șocate ale celor prezenți.

„Știrea despre împușcarea premierului slovac Robert Fico este șocantă. Îi doresc domnului prim-ministru să se recupereze cât mai curând posibil.

Nu trebuie să tolerăm violența și nu trebuie să aibă loc în societate.”, a scris premierul Cehiei, Petr Fiala, într-o postare pe rețeaua X.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție

Potrivit digi24, cel care ar fi atentat la viața premierului Robert Fico a fost reținut de către poliție, iar forțele de ordine au izolat zona. În plus, căminul cultural în fața căruia a avut loc reuniunea a fost evacuat pentru a se asigura siguranța publicului.

Citește și: ISIS a revendicat atacul din Moscova: Rapoartele indică peste 60 de persoane decedate și 115 rănite

Conform The Guardian, patru focuri de armă au fost trase după întâlnirea guvernamentală, iar unul l-a lovit pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, în abdomen. Politicianul a fost transportat la spital, însă medicii nu au oferit detalii cu privire la starea de sănătate a lui Robert Fico.

"Sunt șocat și indignat de împușcarea premierului Robert Fico la Handlova. Condamnăm fără echivoc și cu fermitate orice formă de violență" a declarat Michal Šimečka, din opoziția Slovaciei Progresiste, pe rețeaua X.