Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost externat: Recuperarea sa continuă la domiciliu sub o supraveghere strictă

Autor: Andrei Costanda

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost externat și transferat la domiciliu.

Sursa: România Liberă

Premierul slovac Robert Fico a fost externat din spital și își va continua recuperarea acasă, locuința sa din Bratislava fiind păzită cu strictețe de poliție.

Prim-ministrul slovac Robert Fico, grav rănit în urma unei tentative de asasinat la mijlocul lunii mai, a fost externat și transportat la locuința sa din Bratislava pentru a-și continua recuperarea. Incidentul a avut loc pe 15 mai, în orașul Handlova, când Fico a fost împușcat de mai multe ori în timp ce saluta un grup de susținători după o ședință de guvern.

Robert Fico a fost transferat la domiciliu

Conform canalului de știri TA3, care a citat-o pe Miriam Lapuníková, directoarea spitalului Roosevelt din Banská Bystrica, Fico a fost transportat pe calea aerului de la Banská Bystrica la capitală. Lapuníková a declarat anterior că Fico a ales să fie externat la domiciliu imediat ce sănătatea sa va permite, fără a mai fi transferat la un alt spital.

„Aș dori să profit de această ocazie pentru a-i mulțumi sincer lui însuși, pentru că a fost un pacient disciplinat, echipei noastre de profesioniști medicali excelenți pentru o muncă remarcabilă, tuturor forțelor

armate pentru abordarea lor profesională și tuturor oamenilor pentru energia pozitivă puternică pe care ne-au trimis-o”
, a declarat directoarea spitalului, Miriam Lapuníková.

Complexul rezidențial din Bratislava, unde se află apartamentul premierului, este acum păzit de polițiști pentru a asigura securitatea acestuia. Această măsură a fost confirmată de postul public RTVS. Deși premierul slovac a fost într-o stare critică după atac, recuperarea sa pare să progreseze, conform reprezentanților guvernului care au anunțat că, pentru prima dată de la incident, Fico a reușit să mănânce din nou.

Citește și: Care este orașul în care se mănânca cel mai bine: Top 20 orașe culinare din întreaga lume în anul 2024

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Mărirea salariului minim se va dezbate săptămâna viitoare! Între timp, Marcel Ciolacu a anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat

Nu se știe când și dacă Robert Fico își va relua atribuțiile oficiale

Atacatorul, un bărbat de 71 de ani, a fost reținut imediat după incident și se află acum în arestul poliției.

În timpul interogatoriului, acesta și-a justificat fapta prin disprețul față de politicile guvernului condus de Fico, inclusiv politicile în domeniul justiției și media, dar și atitudinea premierului față de Uniunea Europeană. Mai presus de toate, atacatorul a declarat că dorește ca Slovacia să continue sprijinul militar pentru Ucraina, sprijin pe care Fico îl stopase.

Conform documentului tribunalului, care anonimizează datele de identificare ale suspectului, atacatorul nu a dorit să-l omoare pe Fico, ci să-l incapaciteze pentru a nu mai putea continua activitatea politică.

Această dorință a fost motivul principal al acțiunii sale violente.

În prezent, nu se poate anticipa când și dacă premierul slovac își va relua atribuțiile oficiale. Starea sa de sănătate rămâne sub strictă supraveghere, iar recuperarea va continua în condiții de securitate ridicată la domiciliul său din Bratislava.

Incidentul a declanșat o serie de reacții atât pe plan intern, cât și internațional, accentuând tensiunile politice din Slovacia. Atacatorul a manifestat un dispreț profund față de măsurile luate de guvernul Fico, evidențiind divergențele politice puternice și sentimentele anti-guvernamentale existente.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.