Premierul ucrainean Iateniuk a pus intreaga Europa pe jar dupa ce a anuntat un accident la o centrala nucleara!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 21 aug 2021, 12:40

Ar fi putut sa se repete tragedia de la Cernobil? Autoritatile din Ucraina au intrat in alerta dupa evenimentul petrecut la centrala nuleara de la Zaporojie, din sud-estul tarii.

Insa, imediat a venit si anuntul menit sa calmeze populatia. Cu siguranta ca multi dintre noi ne intrebam daca suntem in pericol! Centrala nucleara de la Zaporojie este la cateva sute de kilometri de granita cu Romania si la aproximativ 800 de kilometri de Bucuresti!

Imaginile dezastrului din 1986 nu pot fi sterse din memoria colectiva. Chiar si la aproape 30 de ani de la cel mai grav accident nuclear, urmarile emisiilor radioactive sunt evidente.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

De aceasta data, oficialii ucraineni au anuntat ca  nu exista pericolul ca materii radioactive sa ajunga in atmosfera.
Asigurari vin si de la  Institutul Francez pentru Securitate Nucleara. Acesta a anuntat ca nu a detectat un nivel neobisnuit de radioactivitate in Ucraina.

Centrala nucleara  Zaporojie este cea mai mare din Europa si a cincea din lume, ca marime.

Are sase reactoare, primul, operational din 1985. Este situata pe malul unui lac artificial de pe raul Nipru, la aproape 200 de kilometri de zona de conflict din estul Ucrainei. Pe site-uri apare ca centrala este proiectata sa reziste la un cutremur de 7 grade.