Preot din Sălaj, suspendat din funcție, după ce a fost înșelat de soție! Gestul făcut de preot, după decizia Episcopiei

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 sep 2024, 15:23

Din ce cauză și-a pierdut funcția un preot din Sălaj

Sursa: Pexels.com

Un conflict a izbucnit la Episcopia Sălajului, după ce un preot din județ a fost suspendat din funcție în urma divorțului de soția sa.

Preotul din Sălaj susține că decizia episcopiei de a-l suspenda din funcție, doar din cauza divorțului de fosta parteneră, este nejustificată și că măsura luată nu respectă pe deplin contextul situației sale.

Ce prevede legea bisericească, în cazul în care un preot divorțează

Preotul, care a ales să divorțeze de partenera sa după ce aceasta ar fi plecat de acasă în urma unei relații extraconjugale, consideră că a fost tratat incorect și solicită să fie reintegrat în funcție.

Cu toate acestea, Episcopia Sălaj a invocat regulamentele bisericești care stipulează că un preot care nu este căsătorit și nu a intrat în monahism nu poate continua să-și exercite funcția. În baza acestor reguli, preotul și-a pierdut dreptul de a sluji până la soluționarea situației.

Citește și: „A profitat de mine” Un fost preot din Gorj este acuzat că a întreținut relații intime cu o minoră de 13 ani şi a lăsat-o însărcinată. Bărbatul neagă orice acuzație

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Care este relația dintre Alin Oprea și copiii săi în acest moment? „Ei demonstrează în orice poziție cât de apropiați și cât de susținători sunt pentru mama lor.”

„Pentru întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească, hotărârea Sfântul Sinod prevede următoarele: clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot

funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală”, se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române. 

Citește și: Tragedie în Sălaj: Un bărbat în vârstă de 61 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit frontal de un TIR

Preotul din Sălaj se simte nedreptățit, așa că protestează

Într-un gest de protest față de această decizie, preotul se află de câteva zile în fața clădirii Episcopiei, unde cere să fie repus funcție. Conform monitoruldesalaj.ro, acesta susține că măsurile luate împotriva sa nu reflectă adevărul complet. Bărbatul afirmă că situația lui personală nu ar trebui să îl împiedice să continue activitatea religioasă și acuză biserica de o interpretare rigidă și nedreaptă a legilor.