Anunțul, care a generat o criză politică, a fost urmat de retragerea armatei din clădirea Parlamentului și de un vot al acestuia pentru ridicarea măsurii, notează Reuters și preluat de Hotnews.ro.
Președintele Coreei de Sud a decretat legea marțială
Conform Constituției sud-coreene, președintele are dreptul de a declara legea marțială în caz de amenințare militară gravă sau pentru asigurarea ordinii publice, însă această decizie trebuie supusă unui vot al Parlamentului. De asemenea, legile marțiale pot fi ridicate doar cu acordul majorității membrilor Adunării Naționale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
Potrivit sursei menționate anterior, în contextul acestor evenimente, politicieni din opoziție au reacționat vehement, acuzând autoritățile de abuzuri. Lee Seong-yoon, un parlamentar al principalului partid de opoziție, a relatat cum a fost nevoit să escaladeze un gard de 1,5 metri pentru a intra în Parlament, după ce poliția i-a blocat accesul, chiar și cu legitimația de parlamentar.
190 de deputați au cerut ridicarea legii marțiale
La scurt timp după votul din Parlament, în care 190 de deputați au susținut ridicarea legii marțiale, trupele care intraseră în clădirea legislativului au început să se retragă, iar președintele Adunării Naționale a anunțat ieșirea armatei din Parlament, notează AFP.
Potrivit Hotnews.ro, în paralel, Statele Unite au transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la evenimentele din Coreea de Sud. Secretarul adjunct de stat al SUA, Kurt Campbell, a declarat că Washingtonul urmărește cu „gravă îngrijorare” evoluțiile politice din țara aliată și a exprimat speranța că orice conflicte interne vor fi soluționate pașnic și în conformitate cu legea.
Această criză politică s-a încheiat cu o victorie pentru parlamentari, dar tensiunile rămân mari, iar viitorul politic al Coreei de Sud este acum sub o atenție sporită.