Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar urma să facă o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, în estul României, unde se va întâlni cu o parte dintre soldații francezi dislocați în România. Tot acolo se va întâlni și cu președintele Klaus Iohannis.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine în România pe 15 iunie
Prezența militară franceză în România este consistentă.
Desfășurarea franceză, care include unități din Batalionul 27 Vânători Alpi (27 BCA), Regimentul 126 Infanterie (126 RI) și Regimentul 4 Vânători (4 RCH), consolidează forțele NATO din regiune. Misiunea include, de asemenea, un grup aeronaval, care va sprijini sistemul de supraveghere și apărare aeriană.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Am fost mobilizat acum trei luni, la începutul lui martie, iar batalionul meu are acum în jur de 800 de militari, 500 sunt francezi, 300 belgieni. Am fost mobilizați la Constanța, la baza militară de la Kogălniceanu, iar acum am început mutarea la Cincu, unde grupul de luptă va fi desfășurat. Vor fi integrați soldați din mai multe state. Acum sunt din Belgia, dar vor veni cu siguranță și din Olanda, iar cu timpul acest grup de luptă va integra și mai mulți soldați din exterior, astfel încât în final să ajungem la un efectiv de 1.000 de oameni”, a declarat, acum o lună, colonelul Vincent Minguet, comandantul Grupului de luptă al NATO din România.
Desfășurarea franceză face parte din consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul său estic și consolidează solidaritatea dintre țările aliate.
Pe lângă asta, Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație.
Franța conduce elementul cu cel mai înalt grad de pregătire din acest an al NRF, o forță multinațională formată din până la 40.000 de membri ai personalului terestru, aerian, maritim și de operațiuni speciale pe care NATO îl poate desfășura în scurt timp, în funcție de necesități.