Președintele Frantei, Macron, sub presiune! Cum adreseaza revoltele?

Author: Bogdan Frațilă

Pe 14 iulie, președintele francez Macron a vrut de fapt să lase în urmă perioada protestelor privind pensiile

Sursa: Captură YouTube

Pe 14 iulie, președintele francez Macron a vrut de fapt să lase în urmă perioada protestelor privind pensiile

Pe 14 iulie, președintele francez Macron a vrut de fapt să lase în urmă perioada protestelor privind pensiile. Dar, după mai multe nopți de revolte, țara se află din nou în criză. Presiunea politică este în creștere.
Președintele Macron și guvernul său nu și-ar fi putut dori o zi mai frumoasă. Cer albastru, o paradă militară fără probleme, o ceremonie demnă. Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a invocat unitatea zbuciumată a țării după defilarea de pe Champs Elysées.

"Față de aceste imagini teribile din Franța, care au șocat întreaga națiune și o parte a lumii, astăzi am stabilit adevărata imagine a Franței", a declarat Lecornu.
Armata, a spus el, a fost locul în care diviziunile sociale pot fi depășite. "Trebuie doar să vă uitați la tinerii soldați care au pășit astăzi aici pentru a înțelege de unde vin acești tineri. În armată, promovarea socială funcționează. Este vorba despre merit, despre valorizarea angajamentului fiecărui individ.
Așadar, forțele armate fac parte din soluție, nu din problemă."

Macron își abandonează discursul

Dar cum se poate rezolva conflictul social cu un tineret din banlieues care pur și simplu nu simte că aparține sau că este respectat este o întrebare deschisă. Președintele s-a abținut să țină un discurs. Politologul Chloé Morin spune într-un interviu radiofonic pentru France Info că acest lucru este de înțeles: "Un discurs prezidențial ar trebui, de obicei, să încheie o perioadă.

Dar știm cu toții că ar putea avea loc noi revolte în această seară. Dacă s-ar întâmpla asta, mâine am vorbi doar despre revolte. Așa că discursul său ar fi pur și simplu măturat." Așa că este mai bine să așteptăm și să vedem. În zilele următoare, Macron va face o declarație. Ce va spune el? Ce direcție va lua? Va aluneca și mai mult spre dreapta pentru a răspunde apelurilor la "lege și ordine"? Va investi mai mult în banlieues, așa cum cere stânga? Sau va sfârși prin a le face pe amândouă, simultan- "en même temps"- conform
formulei care a fost marca Macron încă de la începutul primului său mandat.
Se zvonește de mult timp că președintele vrea să își înlocuiască echipa guvernamentală și, în primul rând, pe prim-ministrul Elisabeth Borne. Politologul Morin nu crede că acest lucru este probabil. "Potrivit sondajelor, 65 la sută dintre francezi doresc ca premierul Borne să plece. Eu interpretez acest lucru ca însemnând că 65 la sută doresc o politică diferită din partea lui Macron.
Așa că înlocuirea lui Borne ar avea sens doar dacă ar face o întoarcere politică." Și nu pare să fie așa. Dar Macron trebuie să vină cu ceva. Pentru că plăcile tectonice ale politicii franceze se îndreaptă tot mai mult spre dreapta. Republicanii conservatori fac presiuni asupra președintelui cu cereri tot mai noi, și mai dure împotriva infractorilor din familiile de imigranți, aproape depășind Rassemblement National, de extremă dreapta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Trebuie prevenite noi revolte

Între timp, figura sa de căpetenie Marine Le Pen poate sta liniștită, explică Mathieu Gallard de la institutul de sondaje IPSOS. "Marine Le Pen a rămas relativ discretă. Ea i-a lăsat pe alții de dreapta- cum ar fi Republicanii- să vorbească. Pentru că știe că ea însăși este percepută ca fiind cea care are cel mai mult de spus în materie de securitate și imigrație". Din punct de vedere istoric, Rassemblement National a beneficiat întotdeauna atunci când toată lumea vorbea despre imigrație- atunci când Rassemblement National însuși nu trebuia să spună nimic, a spus Gallard. 130.000 de polițiști sunt la datorie în acest weekend pentru a preveni noi revolte. Dar indiferent de cum se va termina noaptea: Franța și-a pierdut penele și trebuie să găsească răspunsuri la întrebarea ce mai înseamnă astăzi libertatea, egalitatea și fraternitatea. Paradă magnifică sau nu.

Citește și: Franța presează UE să declare război comercial împotriva Chinei!

Citește și: Chiar si cu protestele pentru pensii, Economia Franței are un impuls?

Citește și: Un înalt diplomat al UE solicită patrule navale în strâmtoarea Taiwan