La aproximativ 40 de minute după ce interviul ar fi trebuit să înceapă și în condițiile în care Ebrahim Raisi întârzia, un consilier i-a spus prezentatoarei că președintele i-a sugerat să poarte o eșarfă pe cap. Christiane Amanpour a spus că aceasta „a refuzat politicos”, potrivit CNN.
Prezentatoarea internațională de la CNN a fost refuzată la interviu de președintele Iranului pentru că nu a vrut să poarte hijab
Christiane Amanpour a declarat că poartă eșarfa pe cap în timpul reportajelor în Iran pentru a respecta legile și obiceiurile locale, „altfel nu ai putea funcționa ca jurnalist”, însă ea a precizat că nu și-ar acoperi capul pentru a realiza un interviu cu un oficial iranian în afara unei țări în care acest lucru nu este obligatoriu.
„Aici, la New York, sau oriunde altundeva în afara Iranului, nu mi s-a cerut niciodată de către niciun președinte iranian- și i-am intervievat pe fiecare dintre ei din 1995 încoace- nici în
And so we walked away. The interview didn’t happen. As protests continue in Iran and people are being killed, it would have been an important moment to speak with President Raisi. 7/7 pic.twitter.com/kMFyQY99Zh
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 22, 2022
„Am refuzat foarte politicos în numele meu și al CNN, și al femeilor jurnaliste de pretutindeni, pentru că nu este o cerință”.
Legea iraniană cere ca toate femeile să poarte o eșarfă pe cap și haine largi în public. Regula a fost aplicată în Iran de la Revoluția islamică din 1979 și este obligatorie pentru fiecare femeie din țară, inclusiv pentru turiști, personalități politice în vizită și jurnaliști.
Prezentatoarea CNN a declarat că asistentul lui Ebrahim Raisi a spus că interviul- care ar fi fost primul acordat de președintele iranian pe teritoriul american- nu va avea loc dacă aceasta nu poartă eșarfa pe cap.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Iranul este cuprins de proteste după moartea Mahsei Amini
Proteste antiguvernamentale au izbucnit în Iran săptămâna trecută din cauza morții Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. După ce a fost luată de poliția iraniană pentru moralitate, fiind acuzată de încălcarea legii privind eșarfele de pe cap, tânăra a murit în arest.
We people are together and for each other! #مهسا_امینی 🖤🖤✊🏽 #Mahsa_Amani pic.twitter.com/yJ6zS4Cm7W
— firoozeh.solati(🎨,💙💛) (@firoozeh_solati) September 22, 2022
Mii de oameni au ieșit în stradă, unele femei tăindu-și părul și arzându-și hijaburile în semn de protest față de această lege. Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin opt persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor, care au fost întâmpinate cu o represiune dură din partea autorităților, potrivit martorilor și videoclipurilor apărute pe Internet.
În Iran, eșarfa de pe cap este un simbol puternic al unui set de reguli personale impuse de liderii țării, care reglementează ce pot purta, privi și face oamenii. În ultimul deceniu, au izbucnit numeroase proteste, deoarece mulți iranieni au devenit resemnați față de aceste limitări.
Moartea Mahsei Amini a alimentat o revărsare a furiei care se manifestă de mult timp față de restricțiile privind libertățile personale. Sondajele și rapoartele din ultimii ani au arătat că un număr tot mai mare de iranieni nu cred că hijabul sau eșarfa de pe cap ar trebui să fie obligatorii.
Oficialii iranieni au susținut că Mahsa Amini a murit după ce a suferit un „atac de cord” și a intrat în comă, dar familia ei a declarat că nu avea nicio afecțiune cardiacă preexistentă, potrivit Emtedad news, un organ de presă pro-reformă iranian. Scepticismul cu privire la versiunea oficialilor cu privire la moartea ei a alimentat, de asemenea, protestul public.
Imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate de presa de stat iraniană o arată pe Mahsa Amini prăbușindu-se într-un centru de „reeducare”, unde a fost dusă de poliția morală pentru a primi „îndrumări” cu privire la vestimentația sa.
“Behind this mask there is more than just flesh; Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”
— Keivan Ipchi (@keivanipchihagh) September 22, 2022
- V & Iran #MahsaAmani #OpIran #مهسا_امینی #مهساامینی pic.twitter.com/oXgSshQG1r
Christiane Amanpour plănuia să-l interogheze pe președintele Raisi cu privire la moartea tinerei de 22 de ani și la proteste, precum și la acordul nuclear și la sprijinul acordat de Iran Rusiei în Ucraina.
„În timp ce protestele continuă în Iran și oamenii sunt uciși, ar fi fost un moment important să vorbesc cu președintele Raisi”, a spus prezentatoarea, într-un mesaj pe Twitter.