Președintele Joe Biden vine în Europa. Ce șanse sunt să oprească războiul lui Putin în Ucraina?

Author: Marina Ionescu

Presedintele Joe Biden vine in Europa. Ce sanse sunt sa opreasca razboiul lui Putin in Ucraina?

Sursa: Facebook Joe Biden

Presedintele Joe Biden vine in Europa in aceasta saptamana pentru a participa la mai multe reuniuni de urgenta.

Președintele SUA, Joe Biden, împreună cu liderii mondiali speră să termine și să prezinte în această săptămână un pachet de noi măsuri pentru a pedepsi Rusia, a ajuta Ucraina și a demonstra unitatea occidentală în cadrul unor serii de summituri de urgență din Europa în această săptămână.

Citeste si: Ce sunt rachetele hipersonice și cum ar putea Rusia să amenințe Ucraina și Occidentul cu acestea

Presedintele Joe Biden vine in Europa. Ce sanse sunt sa opreasca razboiul lui Putin in Ucraina?

Liderii mondiali vor impune noi runde de sancțiuni împotriva Rusiei, măsuri suplimentare de restricționare a finanțelor țării și noi pași pentru a limita importul de produse energetice rusești.

Totodată, aceștia doresc să ofere mai mult sprijin Ucrainei, inclusiv noi transporturi de asistență militară sau ajutor financiar pentru a consolida apărarea țării.

„Vor trebui să se gândească la ce se va întâmpla dacă Ucraina este pierdută”, a declarat generalul în retragere Wesley Clark, fost comandant suprem aliat al NATO. „După ce cântăresc această problemă – ce se întâmplă dacă Ucraina cade – ei trebuie să ia în considerare ce se mai poate face pentru a susține Ucraina în luptă. Da, există un risc.

Întotdeauna există un risc în relațiile cu domnul Putin”.

Citeste si: Au trecut 8 ani de când Rusia a anexat Crimeea. Cum s-a schimbat viața locuitorilor după alipirea regiunii de Federația Rusă

Într-un discurs emoționant în fața Congresului, în care Zelenski a cerut o zonă de interdicție aeriană și ajutor pentru procurarea de avioane de luptă, liderul Ucrainei s-a adresat direct lui Biden.

„A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a spus Zelenski în limba engleză.

De asemenea, Biden a fost provocat de fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, să viziteze Ucraina ca un „simbol al solidarității noastre” în timpul călătoriei sale în Europa din această săptămână.

Vorbind cu Jim Acosta de la CNN sâmbătă după-amiază, Poroșenko l-a numit pe Biden „un foarte bun prieten de-al meu și un foarte bun prieten al Ucrainei”, adăugând că o vizită a lui Biden ar fi „un pas extrem de

corect pentru a demonstra că întreaga lume este alături de noi împotriva Rusiei”.

Liderii mondiali așteaptă de la Biden o direcție și un scop, în timp ce războiul din Ucraina continuă să se întețească.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Îl provoacă pe Biden să se ridice la înălțimea responsabilităților sale de lider al Occidentului, de lider al comunității democratice a națiunilor.

Și a prezentat provocarea de facto la adresa NATO”, a declarat Ian Brzezinski, adjunct al secretarului asistentului apărării pentru Europa și NATO în administrația George W. Bush.

„El spunea că, dacă NATO nu este la înălțimea acestei provocări, trebuie să ne gândim la alte aranjamente de securitate”, a spus Brzezinski. „ Ce provocare puternică la adresa relevanței NATO în zilele noastre. Asta stabilește contextul pentru reuniuni la nivel înalt.”

Cât de mult poate fi ajutată Ucraina

Ucraina dorește ajutorul din partea NATO în stabilirea unei zone de interdicție aeriană sau furnizarea de avioane de luptă din epoca sovietică, însă, momentan par scoase din discuție, deoarece SUA și partenerii săi încearcă să evite o confruntare directă cu Rusia. 

Oficialii europeni și americani au declarat că discuțiile privind anunțurile și o declarație comună de încheiere sunt în curs de desfășurare, în timp ce țările încearcă să stabilească o decizie sau o concluzie pe care summitul să o producă.

„Președintele așteaptă cu nerăbdare să își vadă omologii față în față. Bănuiesc că vor pregăti o serie de noi măsuri pe care le vor putea dezvălui și lansa în timpul acestor conversații, dar nu am de gând să le devansez cu câteva zile înainte”, a declarat săptămâna trecută consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, la CNN.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 26 de război. Zelenski, pregătit să negocieze cu Putin. Rusia anunță că nu va opri bombardamentele în timpul negocierilor de pace cu Ucraina

Materializarea unui anunț major în timpul summitului ar putea contribui la sublinierea unității actuale dintre aliați, despre care oficialii americani spun că l-a surprins pe Putin, în timp ce armata sa se luptă cu pierderi importante pe teren.

„A calculat greșit în privința Occidentului. A crezut că vor fi niște mustrări, poate câteva sancțiuni, dar el ar putea rezista, ar putea continua și ar putea merge mai departe”, a declarat Marie Yovanovitch, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„În schimb, el a inspirat o resurgență a NATO. Iar Occidentul este unit în opoziție și încearcă să ofere nu doar un fel de întărire a NATO și a țărilor din flancul de la granița cu Ucraina, ci și să ofere sprijin Ucrainei.”

Citeste si: Breaking News. Accident aviatic de amploare în China. Un Boeing 737 care transporta 133 de persoane s-a izbit de munți

Într-o convorbire telefonică de aproape două ore cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută, Biden a prezentat consecințele pe care le va suporta China dacă sprijină Rusia în război. 

„Acesta este un summit incredibil de important. Are loc în mod extraordinar, în mijlocul unei crize. Este parțial pentru a ne asigura că noi și aliații noștri suntem pe aceeași lungime de undă, ceea ce este bine. Dar este, de asemenea, foarte important pentru a-i trimite un semnal lui Vladimir Putin”, a declarat Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO și trimis special pentru Ucraina.

Volker a spus că NATO trebuie să clarifice faptul că Ucraina, care nu este membră, este totuși de o importanță critică pentru membrii săi.

„Cred că este foarte important ca NATO să trimită un semnal și în legătură cu Ucraina, că supraviețuirea Ucrainei ca stat independent și suveran în Europa este un interes al NATO”, a spus Volker. „Nu vrem să spunem ceea ce nu facem. Nu vrem să fim prea specifici cu privire la ceea ce vom face. Dar trebuie să îi transmitem un semnal lui Putin că nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce el distruge și elimină o țară europeană suverană”.