Președintele Macedoniei de Nord a dus la școală o fetiţă cu sindrom Down. Adevărul crunt din spatele pozei

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 11 nov 2022, 06:10

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

Sursa: Facebook Stevo Pendarovski

Președintele Macedoniei de Nord a făcut un gest incredibil de frumos pentru o fetiță cu sindromul Down.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a dus la şcoală o fetiţă de 11 ani, care suferă de sindromul Down, după ce părinţii colegilor fetei au refuzat să-şi mai lase copiii în aceeaşi clasă cu aceasta. 

Citeste si: Un copil de 7 ani a murit după ce i s-a făcut rău la școală. Medicii nu au mai putut face nimic pentru el

Președintele Macedoniei de Nord a dus la școală o fetiţă cu sindrom Down

În urmă cu o săptămână, Embla  a rămas singură în clasă, din cauză că părinţii colegilor ei au refuzat să-şi mai lase copiii în aceeaşi clasă cu minora. Astfel, Stevo Pendarovski a decis să o ducă pe micuţa Embla la şcoala din Gostivar.

Părinții elevilor au informat, într-o petiţie, că nu vor lăsa copiii să meargă la şcoală din cauza „agresivităţii elevei Embla”, care are sindrom Down, scrie Libertatea.

Citeste si: Toate școlile vor avea program special pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educaţiei a dat vestea

Președintele Stevo Pendarovski a spus că sunt inacceptabile comportamentele celor care pun în pericol drepturile copiilor, în special când vine vorba de cei cu o dezvoltare atipică.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci şi să se simtă egali şi bineveniţi în lumea care le aparţine în mod natural, băncile şi curtea şcolii”, a spus preşedintele Pendarovski, după vizita la Gostivar, un oraş la 70 km vest de capitala Skopje.

Stevo Pendarovski a mers şi la casa familiei Emblei, unde a discutat cu părinţii fetiţei despre lupta pe care o duc cu prejudecăţile celor din jur, când vine vorba despre dezvoltarea copilului lor.

„Este obligaţia noastră, ca stat, dar şi ca indivizi, iar elementul-cheie în această misiune comună este empatia”, a spus preşedintele nord-macedonean.

„Va ajuta copiii precum Embla, dar ne va ajuta şi să învăţăm de la ei cum să ne bucurăm cu adevărat, să împărtăşim şi să fim solidari. În această societate suntem cu toţii egali”, a mai precizat preşedintele.

Conducerea unității de învățământ a reacţionat imediat, iar Comisia pentru protecţia copilului a decis deschiderea unei proceduri în cazul Embla. Preşedintele Stevo Pendarovski a precizat importanţa respectării prevederilor legale de incluziune în educaţie, punând accent pe responsabilitatea socială, în special faţă de grupurile vulnerabile. 

 

 

Taguri: