Președintele Parlamentului European i-a retras mandatul de vicepreședinte Evei Kaili. Europarlamentara a fost reținută într-un dosar de corupție

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 11 sep 2023, 00:35

Europarlamentara a fost reținută într-un dosar de corupție

Sursa: Twitter Libertatea

Europarlamentara Eva Kaili a rămas fără funcția de vicepreședinte al Parlamentului European după ce președintele Roberta Metsola i-a retras mandatul. Vicepreședintele a fost reținută vineri într-un dosar de corupție.

„În lumina investigațiilor judiciare aflate în desfășurare de către autoritățile belgiene, președintele Metsola a decis să suspende cu efect imediat toate atribuțiile și sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea ei de vicepreședinte al Parlamentului European”, a anunțat un purtător de cuvânt al Robertei Metsola.

Eva Kaili a rămas fără funcția de vicepreședinte al Parlamentului European

Vineri, la Bruxelles, au fost reținute cinci persoane după minim 16 percheziții în cadrul unei anchete privind bănuielile că „o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European, prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri semnificative”.

Citește și: Poliţist atacat de un bărbat în pijamale, după ce i-a bătut la uşă pentru că făcea scandal: "Vedeţi ce se poate întâmpla la o banală intervenţie"

Europarlamentarul grec, Eva Kaili,în vârstă de 44 de ani, vicepreședinte al Parlamentului European, se află printre persoanele reținute. 

Eva Kaili a fost deja eliminată din partidul său grec, Pasok, și suspendată din grupul Socialiștilor și Democraților din Parlament. De asemenea, este presată să renunțe la locul pe care îl are în Parlament.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Și-au ucis cu sânge rece cei șase copii și au dat foc la casă. Cum i-au găsit polițiștii pe cei doi părinți care au comis oribila crimă

PASOK a solicitat sâmbătă ca Eva Kaili să renunțe la locul ei în Parlamentul European, dar, până sâmbătă târziu, nu a vrut să facă acest lucru. Un parlamentar grec anonim a spus că „știe că asta ar însemna ridicarea imunității parlamentare”, conform Ekathimerini.

Au fost găsii saci cu bani în casa Evei Kaili

Eva Kaili a fost exclusă imediat din Partidul Socialist Grec (Pasok-Kinal). Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) a anunțat că aceasta a fost suspendată „cu efect imediat”.

La fel ca Pasok, grupul europarlamentarilor Verzi a solicitat demisia Evei Kaili prin vocea copreședintelui său, belgianul Philippe Lamberts.

Ancheta vizează fapte de „corupție și spălare de bani” într-un grup organizat, conform procuraturii.

Sâmbătă, ziarul belgian L'Echo a transmis că „mai multe pungi pline cu bancnote” au fost găsite în casa Evei Kaili din Bruxelles, unde poliția a efectuat percheziții după ce tatăl europarlamentarei a fost văzut cu sume mari într-o valiză.

Minim trei suspecți care au fost reținuți vineri sunt italieni sau de origine italiană: fostul europarlamentar socialist Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI), Luca Visentini și Francesco Giorgi, asistent parlamentar din grupul S&D, partener al Evei Kaili.