Președintele Ungariei se întâlnește, astăzi, cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. La ce oră vine Katalin Novak în România

Author: Lavinia Medrea

Astăzi, 7 septembrie 2022, președinta Ungariei, Katalin Novak, se deplasează în România pentru a se întâlni cu omologul său român, Klaus Iohannis, și cu premierul țării, Nicolae Ciucă.

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, se va întâlni astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, dar și cu premierul Nicolae Ciucă. Vizita oficialului din Ungaria este prima vizită făcută de un președinte al țării din ultimii 12 ani, relatează Digi24.

Președinta Ungariei vine astăzi în România 

Conform Administraţiei Prezidenţiale, vizita Katalinei Novak vine pentru a purta discuţii mai ample în legătură cu metodele de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a celor doi înalţi oficiali, în

timpul Summitului Formatului B9 de la Bucureşti.

De asemenea, vizita are loc și în timpul împlinirii a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002), relatează Agerpres, citat de Digi24.

Citeste si: Volodimir Zelenski promite că armata sa va relua controlul asupra Peninsulei Crimeea

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Administraţia Prezidenţială spune că președintele român Klaus Iohannis va arăta în timpul vizitei disponibilitatea României pentru consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state şi al cetăţenilor lor, fără a ține cont de etnie.

„Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, potrivit comunicatului.

Cei doi şefi de stat vor aborda şi situaţia actuală din plan regional, european şi global, ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. Vor fi abordate şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”, arată Administraţia Prezidenţială.

Extinderea Europei, unul dintre subiectele abordate

Dacă vorbim despre agenda europeană, preşedinţii României şi Ungariei vor avea o discuție și despre extinderea Uniunii Europene şi măsurile coordonate la nivelul UE pentru a face față crizei din prezent în spațiul energetic.

Citeste si: Ungaria are pentru prima dată în istoria ei o femeie președinte al țării! Cine este Katalin Novak

Cei doi președinți vor discuta tete-a-tete, dar şi în mod oficial, iar la final vor da declarații de presă comune. 

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, de asemenea, la Guvern, cu președinta Ungariei, Katalin Novac. Întâlnirea va avea loc la ora 16:15.