Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la liderii NATO și le-a solicitat 1% din tancurile și avioanele lor

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 24 dec 2022, 06:40

Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la liderii NATO și le-a solicitat 1% din tancurile și avioanele lor

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat astăzi liderilor NATO, cu care a vorbit în debutul summit-ului extraordinar de la Bruxelles, să dea Ucrainei 1% din tancurile și avioanele lor, respectiv 200 de tancuri.

Ucraina necesită o „asistenţă militară nelimitată”, luând în calcul faptul că Rusia „îşi foloseşte întregul arsenal” în invazia care a împlinit astăzi o lună, a cerut astăzi, într-o înregistrare video adresată summit-ului NATO de la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski cere 1% din tancurile și avioanele NATO

„Armata ucraineană rezistă de o lună de zile în condiții inegale! Și eu repet același lucru de o lună de zile.

Pentru a salva oamenii și orașele noastre, Ucraina are nevoie de asistență militară – fără restricții”, a spus Volodimir Zelenski.

„Aveţi mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat unul... am apelat (n.r.: la NATO) pentru tancuri ca să ne putem elibera oraşele... Aveți cel puțin 20.000 de tancuri! Ucraina a cerut un procent, 1% din toate tancurile voastre! Dați-ne sau vindeți-ne aceste tancuri.

Dar nu avem încă un răspuns clar. Cel mai rău lucru în timpul războiului este să nu ai răspunsuri clare la cererile de ajutor”,
a mai declarat președintele Ucrainei.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 29 de război. Primele decizii după Summitul NATO: „Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare”

„Atunci când vom avea toate aceste lucruri, ne vor da, la fel ca vouă, 100% securitate”, a continuat acesta.

„Nu putem cumpăra pur şi simplu (aceste articole). O astfel de aprovizionare depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a subliniat președintele Ucrainei.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Liderul ucrainean a mai precizat că liderii NATO ar trebui să recunoască ce au demonstrat forţele armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei.

„Vă rugăm să nu ne mai spuneţi niciodată că armata noastră nu îndeplineşte standardele NATO. Am arătat ce standarde putem atinge. Şi am arătat cât de mult putem oferi securităţii comune a Europei şi a lumii”, a spus liderul ucrainean.

Citeste si: Vladimir Putin vine cu o altă pretenție de la „țările neprietenoase”. Președintele rus le obligă să plătească gazul importat cu ruble rusești

Rusia a atacat cu bombe cu fosfor azi dimineaţa şi a ucis atât adulţi, cât şi copii, declară şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a amintit NATO faptul că mii de ucraineni au murit în prima lună a războiului pornit de Rusia în Ucraina, că zece milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele şi încurajează Alianţa „să dea răspunsuri clare”.

„Avem sentimentul că ne aflăm într-o zonă gri, între Occident şi Rusia, apărând valorile noastre comune”, a nuanțat Volodimir Zelenski.

„Acesta este cel mai înfricoşător lucru într-un război- să nu primeşti răspunsuri clare atunci când ceri ajutor”, a adăugat liderul Ucrainei.