Trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate este un moment dureros pentru cei rămaşi în viaţă, moment care impune şi o serie de acţiuni şi decizii ce trebuie luate pentru omagierea şi înmormântarea persoanei decedate.
Pentru că despărţirea pentru totdeauna de o persoană apropiată implică multă durere sufletească, dar şi multă alergătură pentru obţinerea tuturor actelor necesare declarării decesului şi mai apoi numeroase acţiuni pentru organizarea înmormântării, împreună cu specialiştii de la https://presidentcraiova.ro/ am pregătit un mini ghid care să vă ajute în aceste momente dificile.
Obţinerea certificatului de deces
Primul document care trebuie obţinut într-o astfel de situaţie este reprezentat de CERTIFICATUL MEDICAL CONSTATATOR AL DECESULUI. Acesta este eliberat fie de medicul de familie al persoanei decedate, fie de medicul din unitatea spitalicească în care a fost internat persoană decedată, fie de medicul anatomopatolog.
Spre exemplu în cazul unei morţi violente – omor ori sinucidere - constatarea decesului va fi efectuată de o echipă operativă a Institutului Medico-Legal.
Certificatul de deces este eliberat după 24 de ore de la constatarea decesului, de Primăria sau Procuratura în raza căreia a survenit decesului, în baza următoarelor documente:
- - Certificatul medical constatator al decesului;
- - În cazul unui accident, sinucideri va fi necesară o dovadă de la poliţie;
- - Actul de identitate al decedatului atât în original, cât şi în copie;
- - Certificatul de naştere al persoanei decedate atât în original, cât şi în copie;
- - Certificatul de căsătorie al persoanei decedate – original şi copie;
- - În cazul în care persoană decedată este de sex masculin vei avea nevoie şi de livretul militar.
- - Actul de identitate al declarantului este şi el necesar.
Obţinerea unui ajutor de înmormântare
Ajutorul financiar de deces este suportat din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi este acordat celor care au suportat cheltuielile de înmormântare si care fac dovada acestora cheltuieli în termen de 24 – 48 de ore de la solicitare. Ajutorul de deces este acordat unei singure persoane în cuantum de 5425 lei. Ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea vreunui stagiu de cotizare.
În cazul în care persoana decedată este pensionată, ajutorul de deces va fi suportat de Casă Teritorială De Pensii, respectiv Casa de Pensii Sectorială.
Pentru obţinerea acestui ajutor de deces vei avea nevoie de următoarele documente:
- - Certificat de deces - atât în original, cât și copie;
- - Formularul tip pentru acordarea ajutorului de înmormântare.
- - Actul de identitate al persoanei care solicită ajutorul – atât în original, cât şi în copie.
- - Talonul de pensie al persoanei decedate.
- - Documente justificative – mai precis documentele care dovedesc achiziţia de bunuri şi servicii pentru organizarea înmormântării – precum: Factura Fiscală pentru achiziţia sicriului.
Alte situaţii când se poate obţine un ajutor de deces:
- - în cazul unei persoane asigurate;
- - în cazul unei persoane care avea calitatea de funcționar public,
- - în cazul în care persoana decedată era şomer;
- - în cazul în care persoana decedată era militar.
Stabilirea detaliilor privind slujba de înmormântare
Slujba de înmormântare este extrem de importantă, iar preotul îţi poate oferi informaţii esenţiale cu privire la obiceiurile şi tradiţiile creştineşti pe care trebuie să urmezi. De asemenea, tot el îţi poate oferi o listă cu obiecte necesare pentru desfăşurarea slujbei de înmormântare.
Tot cu acesta vei stabili data şi oră pentru slujba de înmormântare.
Îmbălsămarea şi toaletarea persoanei decedate
Îmbălsămarea este reprezentată de o serie de acţiuni şi măsuri cu scopul de a conservă trupul persoanei decedare, dar şi pentru a preveni descompunerea accelerată a acesteia. Îmbălsămarea este procedura realizată de o companie din domeniu, precum compania de servicii funerare President. Este important să ştii faptul că pentru transportarea sicriului, împreună cu persoana decedată, şi depunerea acestuia la capelă, vei avea nevoie de certificatul de îmbălsămare. Deci certificatul de îmbălsămare este un document obligatoriu.
În ceea ce priveşte toaletarea persoanei decedate, trebuie să ştii că această procedură poate fi realizată de personalul companiei de servicii funerare atât la domiciliul persoanei decedate, cât şi în locaţia acestora, atât timp cât toate normele de igienă sunt respectate. Pentru îmbrăcarea persoanei decedate, apropiaţii acestuia trebuie să pună la dispoziţia personalului companiei de servicii funerare, obiectele vestimentare.
La cerere, cei de la President oferă şi servicii de cosmetizare a persoanei decedate.
În cazul în care persoană decedată se află într-o stare avansată de descompunere, se va opta pentru procedura de împachetare, ce presupune sigilarea corpului şi închiderea ermetică a sicriului.
În cazul în care se doreşte păstrarea corpului mai bine şi în condiţii optime atât în timpul priveghiului, cât şi pe toată perioada înmormântării se recomandă optarea pentru un capac frigorific. Acesta are rolul de a păstra corpul persoanei decedate în condiţii optime pentru a preveni apariţia problemelor igienico – sanitare, care pot apărea mai ales în perioada caldă a anului.
Pentru mai multe detalii vă recomandăm să accesaţi site-ul celor de la presidentcraiova.ro unde veţi găsi toate informaţiile necesare pentru organizarea înmormântării, dar şi toate pachete de servicii - alături de preţul acestora.
Trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate este un moment dureros, însă memoria acesteia trebuie onorată aşa cum se cuvine. Alege o echipă de profesionişti care să te ajute să organizezi înmormântarea in cele mai mici detalii.