Prestatorii de servicii vor fi obligați să reducă termenul de răspuns la apelurile clienților

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 nov 2023, 00:45

Pentru reclamații și alte cereri, prestatorii de servicii ar putea fi obligați să reducă termenul de răspuns către clienți.

Sursa: https://pixabay.com/

Pentru reclamații și alte cereri, prestatorii de servicii ar putea fi obligați să reducă termenul de răspuns către clienți.

Potrivit unei propuneri legislative, prestatorii de servicii ar urma să fie obligați să le răspundă la telefon clienților în cel mult 5 minute de la inițierea acestora.

Prestatorii de servicii obligați să le răspundă rapid clienților

Conform prevederii legislative pentru modificarea si completarea  OUG nr. 49/2009: „În cazul reclamațiilor sau al solicitărilor de informații telefonice, prestatorii, prin intermediul unui operator uman, este obligat să preia apelurile în cel mult 5 minute de la inițierea acestora de către beneficiar”.

Pentru a putea fi modificată Ordonanța 49 este nevoie de votul parlamentului.

Citește și: Ce pensii din România ar putea să scadă. Milioane de români ar putea să fie vizați

Astfel că, inițiatorii vor să oblige toate persoanele fizice sau juridice care oferă ori prestează un serviciu să grăbească procesul prin care un consumator ajunge să discute cu un angajat din departamentul de relații cu clienții sau departamente similare.

Iar cei care nu se vor asigura de celeritatea procedurilor vor risca o amendă de la 50.000 la 100.000 lei. Aceasta ar fi o amendă destul de mare comparativ cu celelalte prevăzute de OUG 49, limita maximă prevăzută acum fiind de 10.000 de lei pentru unele fapte.

Chiar și așa, amendat aplicată de cei de la Protecția Consumatorului ar fi de 25.000 de lei, adică mai mult decât dublul celei mai mari amenzi actualmente prevăzute de ordonanță.

Ce declară inițiatorii cu privire la această propunere

Potrivit inițiatorilor: „Într-o eră a vitezei, când majoritatea lucrurilor pot fi rezolvate de la distanță, printr-un click sau un apel telefonic, majoritatea operatorilor economici îngreunează procesul, punând consumatorii în situația de a pierde minute în șir, în așteptare, pentru a fi preluați de un agent, pentru a-şi expune problema sau nemulțumirea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Deși au fost eliminate cozile din faţa sediilor operatorilor economici, timpul consumatorului este în continuare risipit, fiind pus să aștepte, uneori, zeci de minute la telefon pentru a avea ocazia de a discute cu personalul din cadrul departamentelor pentru relațiile cu publicul”.

Citește și: Zeci de pacienți au fost evacuați, după ce o bucată din acoperișul Sanatoriului TBC Marlia, Caraș-Severin, s-a prăbușit. Clădirea era, deja, într-o stare deplorabilă

În prezent, OUG 49 îi obligă pe prestatorii de servicii să furnizeze beneficiarilor pentru eventualele reclamații sau solicitări de informații o adresă poștală, numărul de fax/ e-mail și numărul de telefon. De asemenea, prestatorii sunt obligați să pună la dispoziție adresa sediului social, în cazul în care aceasta nu este adresa obișnuită pentru corespondență și trebuie să facă dovada că au răspuns reclamațiilor primite în cel mai scurt termen, care nu poate depăși 30 de zile calendaristice, și că au depus eforturile necesare identificării unei soluții satisfăcătoare, mai prevede ordonanța. 

La acest moment, nu există o prevedere care să oblige prestatorii de servicii ca, în cazul apelurilor telefonice, să respecte un termen, fie și rezonabil în care beneficiarului să i se răspundă la apel.

Legea nu poate fi aplicată pentru că nu a intrat în vigoare. Propunerea trebuie mai întâi dezbătută și votată în Parlament, aprobată prin decret de către președintele României, Klaus Iohannis, și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Sursă: avocatnet.ro