Preț asigurare auto pe 6 luni: Cât costă un RCA în 2023?

Autor: Cristina Mocanu

În ultimii ani au avut loc mai multe majorări ale polițelor RCA.

Sursa: https://www.pexels.com/

Care va fi prețul unei asigurări auto pe 6 luni în 2023?

Asigurările RCA au avut în ultimii ani creșteri substanțiale, care s-au resimțit încă din pandemie. Dar care este prețul unei asigurări auto pe 6 luni în 2023?

Ce reprezintă RCA-ul

În ultimii ani au avut loc mai multe majorări ale polițelor RCA, iar prețurile au luat-o pe o pantă ascendentă după o modificare legislativă făcută recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după discuțiile cu oficialii Comisiei Europene pentru rezolvarea procedurii de infringement deschise împotriva României pentru nereguli în piața RCA.

Citește și: Cum poți să verifici valabilitatea rovinietei și poliței RCA. Ce riști dacă circuli fără acestea

Astfel că,  începând de la 8 septembrie 2022, asiguratorii au obligația să prezinte separat în ofertele RCA ponderea din prețul final al poliței de asigurare auto care reprezintă cheltuieli de distribuție și cât este prima de asigurare, aceasta fiind egală pentru persoanele care sunt asigurate cu același risc.

RCA-ul este o asigurare cu caracter obligatoriu valabilă impusă în România, iar principalul beneficiu pentru cumpărător este dreptul de a circula cu automobilul pe drumurile publice, iar în eventualitatea unui accident, decontarea pagubelor produse celui prejudiciat, acesta fiind adevăratul beneficiar al serviciilor asiguratorului.

Cât costă o asigurare auto pe 12 luni în 2023

Pentru simularea polițelor RCA, au fost luate în calcul trei modele populare de autoturisme, cu o dată de debut de la 1 ianuarie 2021, într-un scenariu ideal, cu un șofer fără antecedente.

Astfel, modelele sunt Dacia Jogger, Renault Clio și Dacia Duster,    acestea fiind unele dintre cele mai populare și accesibile autoturisme, conform celor de la APAN Cars.

Pentru  mașină Renault Clio, cu o capacitate cilindrică 1.0, pe benzină, 5 locuri, folosită în scop personal, pe perioada de șase luni, cea mai ieftină asigurare pornește de la 1133,22 de lei, de la Asirom și poate ajunge la 3261 la Omniasig.

Pentru perioada de 12 luni, cea mai ieftină asigurare vine de la Groupama, la 1566 de lei și poate ajunge până la 3488 de lei de la Omniasig.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru un autovehicul Dacia Duster cu o capacitate de 115 CP, pe motorină, cu 5 locuri, folosită în scop personal, o asigurare valabilă pentru șase luni începe la 1341 de lei la Asirom și ajunge până la 3626 la Omniasig. Un RCA valabil un an pornește de la 1856 de lei la Groupama și ajunge până la suma de 3878 de lei la Omniasig.

Citește și: Noile reguli care se vor aplica în trafic din 2023. Șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere

Cât costă o asigurare auto pe 6 luni în 2023

Trebuie să vă decideți dacă să încheiați o asigurare RCA pe 6 luni sau pe 12 luni? Poate fi greu să luați o decizie, dar este important să cântăriți avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Cert este ca ieșiți în avantaj când încheiați RCA pe 1 an.

Asigurarea auto pe 6 luni poate fi o opțiune excelentă dacă sunteți în căutare pentru o mașina nouă și aveți nevoie de acoperire RCA puțin timp, dacă împrumutați mașina unui prieten pentru o excursie de weekend sau dacă ratele de asigurare au crescut și aveți nevoie de acoperire până când RCA va mai scădea la preț.

Unii români au ajuns să plătească polițele RCA cu 40% mai mult față de 2021.

Prețul unei Asigurări RCA pe 6 luni de zile poate varia, în funcție de asigurător și tipul de mașină, între 600 de lei și 1200 de lei.

Sursă: economedia.ro  

 

Taguri: