Preț maxim energie electrică. Până când vor plăti românii tarife reduse la gaze și electricitate

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 aug 2023, 01:05

Ordonanța pe energie stabilește prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii pentru energie

Sursa: unsplash

Ordonanța pe energie a fost modificată în Parlament, astfel că a fost stabilit prețul maxim pe care îl vor plăti toți consumatorii. Este vorba despre o nouă schemă care se va aplica pe o perioadă mai lungă de timp.

După mai multe dezbateri, reprezentanții autorităților au decis să modifice ordonanța pe energie în Parlament, astfel că a fost stabilită o nouă schemă cu tarife reduse la gaze și electricitate atât pentru clienții casnici, cât și cei noncasnici. Iată care este prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii pentru energia electrică, dar și până când se aplică schema.

Preț maxim la energie electrică. Care sunt noile tarife stabilite de autorități? 

În contextul crizei economice actuale, autoritățile au căutat tot felul de soluții pentru a veni în sprijinul românilor, acesta fiind motivul pentru care au modificat de mai multe ori ordonanța pe energie. Noua variantă a ordonanței, care a fost adoptată în Parlament, prevede un preț maxim la energie electrică, indiferent de consum. Astfel, autoritățile au anunțat noile tarife care se vor aplica la energie electrică, menționând că schema a fost prelungită până în anul 2025.

Până la finalul acestui an, clienții casnici care au realizat un consum mediu lunar în anul 2021 cuprins între 0-100 kWh inclusiv vor plăti 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

În perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, autoritățile au decis ca prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică să fie de maximum 0,68 lei/kWh pentru mai multe categorii de clienți, după cum urmează:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

  • persoanele care înregistrează un consum cuprins între 0-100 kWh inclusiv; 
  • persoanele care sunt nevoite să utilizeze dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Acestea trebuie să depună o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că folosesc aceste dispozitive, iar plafonarea se va aplica din luna următoare depunerii documentelor 
  • persoanele care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până la 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ 
  • familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ

Plafonul de 0,80 lei/kWh se va aplica până la finalul anului 2022 pentru clienții casnici care au înregistrat un consum în anul 2021 cuprins între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. 

De la începutul lui 2023 și până la 31 martie 2025, prețul de 0,80 lei/kWh se va aplica pentru consumul cuprins între 100,01 și 255 kWh. Un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună se va taxa cu prețul de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus. În cazul în care un consumator depășește 300 kWh/luna, consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh. 

Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii de servicii de utilități publice și cei regionali, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, autorităţile şi instituţiile publice locale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, dar și spitalele publice și private, autoritățile au stabilit ca prețul la energie electrică să fie plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, iar restul să fie facturat la prețul de maximum 1,3 lei kWh. 

Ordonanța pe energie a fost aprobată în Parlament 
[Sursa: unsplash]

Citește și: Care este prețul maxim pe care îl pot plăti consumatorii pentru energia electrică. Ordonanța pe energie a fost modificată

Tarife reduse la gaze naturale până în 2025

Nu doar prețurile la energie electrică au fost plafonate până la 31 martie 2025, ci și cele la gaze. Astfel, clienții casnici vor plăti maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în timp ce clienții noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh și producătorii de energie termică vor plăti maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

Citește și: Comisia Europeană cere plafonarea prețurilor la gaze timp de un an, de la 1 ianuarie 2023. Cum au reacționat statele membre ale Uniunii Europene