Prețul Bitcoin și dinamica pieței: când cumperi BTC?

Author: Oana Picerea
Actualizat: 08 nov 2022, 12:43

Un bine cunoscut proverb chinezesc spune că cel mai bun moment să plantezi un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.

Consilierii financiari spun cam același lucru despre investiții. Ai fi fost în formă excelentă dacă ai fi început să investești acum două decenii.

Să călătorești în trecut este destul de improbabil deci singura opțiune care ți–a mai rămas este al doilea cel mai bun moment: începe de astăzi.

Sincronizarea pieței vs Durata de participare în piață

Dacă ești ca cei mai mulți investitori cripto, noțiunea de a face o cumpărare inițială azi te trimite în mod reflexiv la graficele de prețuri ca să poți evalua dacă piața este sus sau jos.

Toată lumea știe că investițiile profitabile presupun cumpărarea atunci când prețurile sunt scăzute și vânzarea atunci când prețurile sunt ridicate. Aceasta este ceea ce se numește sincronizarea pieței. Încerci să cumperi la momentul exact când prețul ajunge la cel mai mic punct și să sincronizezi vânzările pentru a se potrivi cu cele mai mari nivele.

Deși să cumperi când prețurile sunt jos are sens, intervin totuși și emoțiile. Bitcoin și Ethereum au condus mare parte din piața cripto pe o pantă de decădere majoră de când prețurile au atins culmile în noiembrie 2021. Criptomonedele majore au pierdut până la 70% din valoare în mai puțin de un an.

Formula cumpără jos și vinde sus sugerează că piața de astăzi ar fi un loc grozav să începi cu investițiile cripto pentru că poți să cumperi toate monedele Bitcoin pe care le dorești la un discount major. Însă peste tot în lume, deținătorii de criptomonede își pierd cumpătul și părăsesc piața, vânzându–și deținerile și încheind pe pierderi.

Să cumperi jos și să vinzi sus este dificil în special în piața Bitcoin datorită volatilității notorii a criptomonedelor. Prețul BTC se ridică și coboară accentuat fără nici o cauză evidentă. Cumpărarea în valoare de 200 € de săptămâna trecută poate valora 750 € azi sau chiar 75 €.

Acesta este motivul pentru care majoritatea traderilor pierd bani. Alegerea momentului potrivit pe piață este dificilă. Warren Buffett este sceptic în privința criptomonedelor, dar este o legendă în rândul investitorilor și managerilor din lumea financiară. El și partenerii săi din Berkshire Hathaway au făcut miliarde pentru ei și clienții lor – fără a sincroniza piața. "Nu avem nici cea mai vagă idee ce va face bursa când se va deschide luni", spune Buffett. „Niciodată nu am avut.”

Acesta este un motiv pentru care Consilierii financiari – inclusiv Buffett – recomandă investitorilor noi și celor experimentați o disciplină numită medierea costurilor.

Cu medierea costurilor, investești exact aceeași sumă în același activ săptămânal sau lunar. Cu timpul, aduni mai multe active când prețurile sunt jos. Acest fapt îți reduce baza costurilor, fapt ce înseamnă că profiturile tale sunt mai mari când piața își revine și îți vinzi activele.

În cele din urmă, profiturile tale vin în funcție de cât timp stai pe piață, și din cât de bine sincronizezi piața.

O privire de ansamblu

Graficele istoricului de preț Bitcoin cuprind numai culmi abrupte și văi adânci dacă te uiți la valoarea Bitcoin timp de câteva săptămâni sau câteva luni. Dar atunci când extrapolezi să examinezi nivelul de curs Bitcoin pe timp de câțiva ani, acele culmi și văi se minimizează și se poziționează pe un trend crescător.

Pe termen lung, Bitcoin a depășit cu ușurință mare parte din celelalte tipuri de investiții. Iată ratele de creștere anuală compusă pentru unele dintre activele cele mai răspândite deținute și recomandate:

 

Activ               CAGR pe 10 ani

Bitcoin            132.2%

S&P 500         16.6%

DJIA                11.41%

Aur                  1.2%

Este destul de clar din acest grafic faptul că creșterea de preț Bitcoin a minimizat veniturile notabile câștigate de investitorii care au ales să investească într–un activ tradițional.

Cursul Bitcoin crește și scade abrupt pe termen scurt. Dacă faci investiții pe termen scurt, ai putea pierde sau câștiga o mulțime de bani foarte repede. Dar aceste schimbări de valoare Bitcoin pe termen scurt au loc în contextul tendințelor pe termen lung. Dacă ai fi investit 1.000 € în Bitcoin în urmă cu un deceniu, astăzi ai fi fost bogat.

Acesta este tipul de investiție care îi place lui Buffett, care îi sfătuiește în mod notoriu pe clienți, “Când cumperi un stoc, plănuiește să îl deții pentru totdeauna.”

Buffett evident că nu a făcut angajamente până–când–moartea–ne–va–despărți față de fiecare activ pe care l–a cumpărat, dar este serios în legătură cu intenția pe termen lung. "Dacă nu te gândești să deții un stoc timp de zece ani, nici măcar să nu te gândești să–l deții timp de zece minute", spune el. „Perioada noastră preferată este pentru totdeauna.”

Cei mai de succes investitori sunt cei care se agață de Bitcoin și de alte criptomonede suficient de mult timp pentru a-și îndeplini obiectivele pe termen lung. Această strategie ocupă un loc special în lumea Bitcoin, unde este cunoscut sub numele de "hodl" pentru a comemora o eroare tipografică a grupului de știri.

Lecțiile trecutului

O modalitate bună să profiți de trendurile pe termen lung este să utilizezi funcția de Cumpărare Recurentă de la Kriptomat, care îți permite să stabilești un program de cumpărări regulate săptămânal, de două ori pe săptămână, sau lunar. În schimbul costului unei cafele zilnice la Starbucks, poți ușor și sigur să îți crești portofoliul cripto care să te ajute să îți atingi obiectivele pe termen lung cum ar fi pensionarea, cumpărarea unei proprietăți, sau plata unei educații scumpe la universitate.

Cumpărarea Recurentă livrează cinci beneficii principale care sunt bine cunoscute în comunitatea de investiții off–chain.

1. Te scutește de sarcina dificilă de prezicere a schimbărilor de preț și a sincronizării tranzacțiilor după minimele și maximele pieței.

2. Minimizează impactul volatilității pieței aplatizând vârfurile și văile din graficele de preț.

3. Îți permite să începi să îți atingi obiectivele financiare, fără să aștepți să construiești un fond de investiții.

4. Elimină efectele dăunătoare ale intuițiilor și emoțiilor în luarea deciziilor de investiții.

5. Acumulează mai multe criptomonede când prețurile sunt jos, reducând baza ta de costuri și maximizând câștigurile atunci când vinzi.

La Kriptomat, există un al șaselea beneficiu: îl poți configura cu un card bancar pentru doar 15 € pe lună să îți cumpere lunar, în mod regulat, în timp ce tu îți vezi de treabă cu viața de zi cu zi.

Investițiile sunt întotdeauna un risc, și este complicat mai ales în lumea cripto, acolo unde volatilitatea de preț Bitcoin face să fie aproape imposibil să sincronizezi piața. Nu există garanții în medierea costurilor sau în oricare altă strategie de investiții din lumea reală, însă sute de mii de deținători de Bitcoin au avut succes când au văzut în criptomonede o investiție pe termen lung.

Despre Kriptomat

Creeat în 2018, Kriptomat a revoluționat lumea criptomonedelor prin introducerea celei mai simple platforme din Europa. Kriptomat face finanțele digitale atât de simple încât toată lumea de peste tot poate avea acces la libertatea, corectitudinea și împlinirea pe care le reprezintă lumea criptomonedelor. Sute de mii de clienți din Europa și din 120 de țări din lume își pun încrederea în Kriptomat atunci când cumpără, vând, schimbă, câștigă, distribuie sau investesc în cripto.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.