Prețul lemnului, plafonat până în martie 2023. Ce trebuie să știe românii care folosesc soba cu lemne pentru a-și încălzi locuința

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 iun 2023, 07:20

Prețul lemnului va fi plafonat până la sfârșitul lunii martie 

Sursa: PixaBay

Criza energetică ce s-a abătut asupra Europei a cauzat creșterea prețului lemnului de foc și al produselor derivate din acesta pentru încălzire.

Pentru a îi ajuta pe cei ce au nevoie de lemne sau produse derivate din lemn pentru încălzirea gospodăriei, Guvernul intenționează să plafoneze prețul acestora până la sfârșitul lunii martie 2023.

Citeste si: Nicolae Ciucă: Plafonul aprobat pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic este de 185.483.810 euro

6 luni în care prețul lemnului va fi plafonat

Proiectul de ordonanță de urgență pus miercuri în dezbatere publică are ca și scop protejarea consumatorilor final ice folosesc materiale lemnoase și produse derivate din lemn pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Guvernul dorește să plafoneze prețul final facturat al lemnului sau al produselor derivate din lemn, ce vor fi utilizate pentru încălzirea gospodăriilor în sezonul rece, la 500 lei/ mc.

Plafonarea prețului la această valoare urmează să se aplice pentru:

  • lemnul de foc;
  • resturi de lemn;
  • tocătură provenită din lemn;
  • rumeguș.

În plus, vor fi plafonate și prețurile finale facturate ale următoarelor produse:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • brichete din lemn- cel mult 1.500 lei/ tonă cu TVA inclus;
  • pelete din lemn- cel mult 2.000 lei/ tonă cu TVA inclus.

„Această măsură, susținută în coaliția de guvernare și la inițiativa președintelui Gheorghe Flutur, vine după ce s-au constatat creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. Ca urmare, în urma deciziei din coaliție, preţul pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva va fi plafonat la 500 de lei”, a spus deputatul liberal Angelica Fădor.

Citeste si: Se dau vouchere pentru compensarea facturilor la energie. Câți bani ar putea să primească românii. Ministrul Energiei a făcut anunțul

Cine beneficiază de plafonare

Plafonarea prețurilor se va aplica în cazul persoanelor fizice, unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale.

Plafonarea prețului lemnului de foc și al produselor derivate din lemn destinate încălzirii gospodăriei se va aplica până la data de 31 martie 2023, potrivit viitoarei ordonanțe.

Ce ice nu vor respecta regulile și vor vinde lemnul la un preț mai mare decât cele prezentate în ordonanță vor risca amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 lei.

“în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care, în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de

foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”, potrivit datelor arătate de Guvern.

Citeste si: Vești bune pentru șoferi! Compensarea de 50 de bani a prețului la carburant a fost prelungită de Guvern. Este valabilă până la finalul anului

Surse: avocatnet.ro, newsbucovina.ro