Prețul petrolului. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a anunțat că 8 dintre cei 23 de participanți vor reduce volumul de barili pe zi, începând cu luna mai a anului 2023, din această cauză, prețurile petrolului au fost nevoite să crească.
Prețul petrolului: Ce estimări oferă economiștii pentru 2023
Prețul petrolului s-a majorat la începutul acestei săptămâni, iar românii vor fi afectați, combustibilul fiind cumpărat în țara noastră cu cel puţin 3% mai scump. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a anunțat că 8 participanți importanți, alături de Arabia Saudită, au redus volumul de petrol extras cu 1,16 milioane de barili pe zi.
La începutul săptămânii, preţul barilului de petrol a crescut cu aproximativ 85 de dolari, iar analiștii cred că această creștere a prețului petrolului va veni împreună cu o creștere a prețurilor combustibililor. Dacă în prezent pentru benzină preţul la pompă este în jurul a 6,78 Lei/ litru, iar prețul pentru motorină este aproximativ 7,14 lei/ litru, după o posibilă creștere cu 3%, valoarea acestora va ajunge la 6,94 la benzină și 7,31 lei la motorină.
Analiștii atrag atenția și asupra unui fenomen ce îi afectează pe români, mai exact fenomenul de asimetrie al sincronizării preţului de la pompă cu preţul petrolului, în cele mai multe cazuri, prețul petrolului crește, iar prețul la pompă își crește valoarea imediat. Însă atunci când prețul petrolului scade, prețul de la pompă nu scade imediat, existând niște întârzieri.
Țara noastră consumă anual aproximativ 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum vor fi afectați românii de scumpirea prețului de petrol
Scumpirea petrolului a venit din cauza epuizării petrolului ieftin, dar cum vor fi afectați românii de această majorare a prețului, dar și ce poate face statul pentru a îi ajuta.
"Statul nu are niciun interes, în acest moment, să scadă prețurile carburanților.
Scumpirea carburanților are, printre cauze, epuizarea stocurilor de petrol ieftin, mai ales din Rusia, pe care benzinarii români le-au făcut în toamna anului trecut. Între timp, petrolul s-a scumpit, ajungând la 86 de dolari/baril, iar perspectivele nu arată deloc bine din prisma evoluției prețurilor.
Eliminarea compensării de 50 de bani pe litru a venit în cel mai prost moment, în condițiile în care petroliștii sunt nevoiți să cumpere pentru mai scump, urmare a embargoului la adresa importurilor din Rusia, iar OPEC, organizația producătorilor de petrol a început să reducă, treptat, producția pentru a determina creșterea prețurilor", a precizat Adrian Negrescu, analist economic.
Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!
Surse: antena3.ro, wowbiz.ro