Prețul polițelor RCA urmează să fie plafonat până în această toamnă: Guvernul României "Plafonarea RCA-ului se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței”

Autor: Cristina Mocanu

Prețul polițelor RCA urmează să fie plafonate până pe 30 septembrie 2024.

Sursa: pexels.com

Prețul polițelor RCA urmează să fie plafonate până pe 30 septembrie 2024.

Guvernul României a propus prelungirea plafonării prețului polițelor RCA până la 30 septembrie 2024, măsură menită să stabilizeze piața asigurărilor auto. Aceasta vine după multiple extinderi succesive ale plafonării, ultima fiind stabilită până la 30 iunie 2024.

Prețul RCA va fi plafonat

Guvernul României a decis recent prelungirea plafonării prețului polițelor de asigurare obligatorie auto (RCA) până la data de 30 septembrie 2024.

Această măsură, stabilită inițial în primăvara lui 2023, a fost prelungită de mai multe ori prin hotărâri succesive, ultima dată fiind extinsă până pe 30 iunie 2024. Acum, un proiect de hotărâre propus de Ministerul Finanțelor, aflat în dezbatere publică, prevede extinderea acestei plafonări pentru încă trei luni.

Hotărârea Guvernului (HG) 262/2024 menționează că prețurile RCA se vor menține la același nivel până pe 30 iunie 2024, prelungind astfel prevederile HG 1.326/2023,

care inițial stabileau această plafonare până la 1 aprilie 2024. De asemenea, în decembrie 2023, Guvernul a decis prelungirea plafonării cu doar trei luni, conform legislației în vigoare, deși inițial se dorea extinderea acesteia cu șase luni. Reprezentanții Guvernului au explicat că Legea concurenței permite prelungirea termenului în situații excepționale cu șase luni, însă ulterior, aceste prelungiri se pot face doar în module de câte trei luni.

Citește și: Taxele de drum ascunse pe drumul din România în Grecia! Ce vignetă și taxe de drum sunt în 2024 și unde se plătesc

Tarifele RCA pot fi majorate cu cel mult 6,8%

Prețurile polițelor RCA au fost stabilite la nivelul tarifelor de primă practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Aceste tarife pot fi majorate cu cel mult 6,8%, conform prognozei ratei inflației. Măsura plafonării prețurilor a fost prelungită de mai multe ori pentru a asigura stabilitatea pieței asigurărilor și pentru a proteja consumatorii de creșterile excesive de preț.

În septembrie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat prelungirea aplicării plafonării prețurilor până la 31 decembrie 2023, iar HG 923/2023 a oficializat această extindere la începutul lunii octombrie. Inițial, tarifele plafonate ar fi trebuit să se aplice timp de șase luni de la intrarea în vigoare a HG 298/2023, dar termenul a fost prelungit pentru a face față creșterii prețurilor și impactului inflației, precum și pentru a compensa retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a menține prețurile plătite de șoferi la un nivel cât mai scăzut, comisioanele de distribuție a polițelor RC A vor fi limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Asigurătorii care nu respectă regulile privind nivelul tarifelor de primă maxime sau comisioanele de distribuție pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Citește și: În cât timp vine amenda pentru rovinietă? Ce prevede legea

Pentru a putea fi aplicată, hotărârea de prelungire a plafonării prețurilor RCA trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial. Măsura este prevăzută să intre în vigoare de la 1 iulie 2024, asigurând astfel o continuare a stabilității pe piața asigurărilor auto din România.

Această măsură reflectă angajamentul Guvernului de a reglementa piața asigurărilor și de a proteja consumatorii în fața creșterilor necontrolate de prețuri, menținând în același timp echilibrul necesar pentru funcționarea corectă a pieței.