Prețul unei pâini, mai mare cu 25%. Care este explicația pentru scumpirea alimentului de bază

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 sep 2022, 23:55

Prețul unei pâini, mai mare cu 25%. Care este explicația pentru scumpirea alimentului de bază

Sursa: Istock

„Pâinea noastră cea de toate zilele” este din ce în ce mai scumpă și devine un lux pentru oamenii de rând. Covrigii, merdenelele și prăjiturile sunt și ele mai scumpe și nu mai sunt o simplă gustare.an

Pâinea, alimentul pe care mulți români îl consumau fără a se mai gândi dacă și-l vor mai permite și mâine, a ajuns să fie porționată, pentru a ajunge mai multe zile.

Pâinea s-a scumpit cu 25% față de anul precedent

Proprietarii patiseriilor, căci și produsele lor s-au scumpit, dar și cei ai brutăriilor, susțin că au fost nevoiți să crească prețu l, întrucât materia primă și facturile la energie sunt mai mari.

Mai mult decât atât, în unele magazine, prețul unei pâini care, la un moment dat, era de un leu, a ajuns să fie și de trei lei, un preț mult prea mare pentru o mare parte dintre români.

Potrivit unei analize Eurostat, media europeană a scumpirii pâinii este de 18%, iar scumpirea din țara noastră este de 25%. În Ungaria, prețurile au luat-o la galop, deoarece o pâine a ajuns să fie și cu 65% mai scumpă.

Ministrul Agriculturii susține că avem grâu și pentru export

Anul 2022 a fost unul dintre cei mai secetoși ani din ultima vreme și multe recolte au fost distruse din cauza lipsei precipitațiilor. Cu toate acestea, Petre Daea, ministrul Agriculturii, susține că nu aveam de ce să ne facem griji, ba chiar a adăugat că avem de unde să dăm și altor țări.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Benzinăria la care ești taxat de când ridici pompa din suport: "Doar ridici pompa şi ţi-a luat 1 leu 35”

„Vreau să cumpăr de la fiecare producător, ceea ce produce cu multă migală, atenţie şi cu mult suflet. De fiecare dată mă întâlnesc cu dorinţa lor de a vinde şi evident, cu sentimentul că fac un lucru bun, cumpărând de la producătorii noştri, oameni deosbiţi, pe care îi respectăm prin a le cumpăra şi a le folosi  alimentele pe care le produc de fiecare dată.

Mâncăm ce am produs. Din fericire, am produs ce ne trebuie î n ţară şi avem şi pentru export. Deşi e un an greu, România a produs anul acesta, prin grija şi munca fermierilor, cantitatea de grâu este necesară pentru consumul propriu cât şi pentru export.

De asemenea, şi la cultura de floarea-soarelui, deşi nu suntem în pragul terminării recoltatului, dar din evaluările din câmp, ne dau nouă posibilitatea să afirmăm astăzi, cu siguranța realizării producţiei care să satisfacă nevoile interne şi evident şi un excedent pentru export.

Avem ce mânca. Să fim sănătoşi să mâncăm ceea ce producem(...).

Citeste si: Vești bune pentru șoferi! Compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților, valabilă încă trei luni

Am spus-o de fiecare dată şi o repet. Lăsaţi greierii să cânte şi să ne apucăm să mâncăm şi să fim consecvenţi cu mâncarea noastră. Avem un patrimoniu gastronomic extrem de valoros pe care trebuie să îl valorificăm. Din acest punct de vedere este linişte, iar oamenii ştiu ce să mănânce", a spus Petre Daea, la Festivalul „Toamna Buzoiană”.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.