Prețurile la energie pe care le vor plăti românii de la 1 ianuarie 2023 au reprezentat motivul pentru care coaliția de guvernare s-a reunit miercuri. În urma discuțiilor, reprezentanții coaliției au stabilit tarifele fixe. Iată cât vor plăti consumatorii începând de anul viitor pentru energia electrică.
Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică de la 1 ianuarie 2023?
În urma ședinței, liderii coaliției de guvernare au stabilit cum va arăta prețul plafonat la energie electrică începând de la 1 ianuarie 2023.
Începând de la 1 ianuarie 2023, coaliția de guvernare a stabilit ca piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%, ceea ce înseamnă că 80% din prețul energiei va fi plafonat, în timp ce 20% va fi negociat pe piața bursieră.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, consumatorii casnici vor plăti aceleași prețuri ca până acum pentru energia electrică. Astfel, cei care vor consuma sub 100 kwh într-o lună vor plăti 0,68 lei/kwh, persoanele care se încadrează între 100kwh și 255 kwh vor achita 0,8 lei/kwh, iar la un consum ce depășește 255 kwh, tariful stabilit este de 1,3 lei/kwh.
„Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat.
A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou.
Nu poți să compensezi venituri excepționale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepțional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă așa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăți.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Prețul energiei pentru IMM-uri, instituții publice sau lăcașuri de cult a fost stabilit la 1 leu/kWh, în timp ce marii consumatori vor plăti 1,3 lei/ kwh începând din 2023.
Deciziile luate de coaliția de guvernare se vor regăsi într-o nouă ordonanță de urgență care se va aplica de la 1 ianuarie 2023.
Citește și: A apărut primul document oficial care anunță că România riscă să intre în blackout. Ce înseamnă asta
Până când vor fi valabile prețurile stabilite în coaliția de guvernare?
Liderii coaliției de guvernare au convenit să se plătească în continuare tarife fixe pentru energie electrică, însă nu au stabilit și perioada de timp în care piața va fi reglementată. Deși există informații potrivit cărora aceste tarife ar urma să se aplice până în 2025, informația nu a fost confirmată. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca perioada să se regăsească în ordonanța de urgență.