Prețurile la energie pe care le vor plăti românii de la 1 ianuarie 2023 au reprezentat motivul pentru care coaliția de guvernare s-a reunit miercuri. În urma discuțiilor, reprezentanții coaliției au stabilit tarifele fixe. Iată cât vor plăti consumatorii începând de anul viitor pentru energia electrică.
Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică de la 1 ianuarie 2023?
În urma ședinței, liderii coaliției de guvernare au stabilit cum va arăta prețul plafonat la energie electrică începând de la 1 ianuarie 2023.
Începând de la 1 ianuarie 2023, coaliția de guvernare a stabilit ca piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%, ceea ce înseamnă că 80% din prețul energiei va fi plafonat, în timp ce 20% va fi negociat pe piața bursieră.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, consumatorii casnici vor plăti aceleași prețuri ca până acum pentru energia electrică. Astfel, cei care vor consuma sub 100 kwh într-o lună vor plăti 0,68 lei/kwh, persoanele care se încadrează între 100kwh și 255 kwh vor achita 0,8 lei/kwh, iar la un consum ce depășește 255 kwh, tariful stabilit este de 1,3 lei/kwh.
„Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Toate ajutoarele de la stat urmează să fie primite direct pe card! Care este programul stabilit?
Prețul energiei pentru IMM-uri, instituții publice sau lăcașuri de cult a fost stabilit la 1 leu/kWh, în timp ce marii consumatori vor plăti 1,3 lei/ kwh începând din 2023.
Deciziile luate de coaliția de guvernare se vor regăsi într-o nouă ordonanță de urgență care se va aplica de la 1 ianuarie 2023.
Citește și: A apărut primul document oficial care anunță că România riscă să intre în blackout. Ce înseamnă asta
Până când vor fi valabile prețurile stabilite în coaliția de guvernare?
Liderii coaliției de guvernare au convenit să se plătească în continuare tarife fixe pentru energie electrică, însă nu au stabilit și perioada de timp în care piața va fi reglementată. Deși există informații potrivit cărora aceste tarife ar urma să se aplice până în 2025, informația nu a fost confirmată. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca perioada să se regăsească în ordonanța de urgență.