Această nouă normă aduce mai multe schimbări asupra sistemului RCA.
Alt preț RCA la aceeași companie
O noutate adusă de norma Autoritatea de Supraveghere Financiară constă în introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”, ceea ce înseamnă că vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a
Noua normă arată că „indiferent de canalul de distribuție utilizat, asiguratorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”.
Asigurarea RCA online va costa mai puțin decât cea vândută prin modalitatea clasică deoarece costurile pentru vânzarea asigurărilor RCA încheiate online sunt mai reduse decât cele pentru vânzarea prin modalitatea clasică.
Oferta asigurătorului RCA este valabilă pentru o perioadă de minimum 10 zile lucrătoare și conține următoarele informații:
a) prima netă de cheltuieli de distribuție;
b) comisionul plătit distribuitorului, exprimat în valoare absolută sau c) costul aferent vânzării directe;
d) data până la care oferta este valabilă;
e) costul acoperirii clauzei facultative de decontare directă;
f) clauze și acoperiri suplimentare;
g) clasa bonus-malus;
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
h) mențiunea privind posibilitatea plății în rate;
i) prima de asigurare totală obținută prin însumarea primei nete de cheltuieli de distribuție cu cheltuielile de distribuție aferente canalului de vânzare utilizat de către potențialul asigurat, cu acoperirea și separat fără acoperirea clauzei de decontare directă; j) informare cu privire la tariful de referință în care se încadrează potențialul asigurat.
Este de reținut și faptul că încă din anul 2021 nu mai este obligatoriu ca polița RCA să fie deținută în format fizic, aceasta poate fi prezentată și în format electronic.
Amiabila se poate face online
Una dintre reglementări îi ajută atât pe cei păgubiți, cât și pe cei vinovați în cazul accidentelor rutiere, care este într-un număr mare, anual.
Din data de 15 octombrie, formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic, ,,în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”, presupune reglementarea.
(1) Formularul «Constatare amiabilă de accident» tipărit pe suport hârtie conține două pagini auto opiative, ambele având aceeași valoare juridică, în conformitate cu anexa nr. 7, și instrucțiunile de utilizare a acestuia, prevăzute în anexa nr. 8.
(2) Formularul «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, conține aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cea a formularului tipărit prevăzut la alin. (1).
Mașină de schimb în cazul unui accident
În urma unui accident rutier în care autovehiculul nu mai poate fi folosit, persoana păgubită poate beneficia de mașina de schimb pe perioada reparației.
Mașina la schimb este pusă la dispoziție de service-uri, de cele mai multe ori, și plătită de asiguratorul RCA al șoferului vinovat. Zilele în care păgubitul beneficiază de mașina la schimb nu mai sunt condiționate de alți factori ci doar de perioada în care se finalizează reparația.
Citeste si: Programul Rabla Local se amână. Când va începe programul pentru casarea autovehiculelor vechi
Surse: stirileprotv.ro, asignet.ro