Prețurile au explodat în piețe, odată cu venirea primăverii! Este incredibil cât cer vânzătorii pentru un kilogram de urzici

Autor: Diana Ghita

Urzicile sunt foarte scumpe

Sursa: Pexels.com

Odată cu venirea primăverii, piețele din România se umplu de produse de sezon, însă prețurile unor trufandale îi iau prin surprindere chiar și pe cei mai împătimiți consumatori.

Urzicile, apreciate pentru gustul lor unic și beneficiile pentru sănătate, au ajuns să fie vândute la prețuri exorbitante, atingând chiar și 100 de lei kilogramul.

Cum explică vânzătorii prețul ridicat al urzicilor

În piețe, vânzătorii oferă urzici la grămadă, însă cantitatea este redusă în raport cu prețul cerut. O mână de urzici costă 5 lei, iar la o cântărire atentă, aceasta nu depășește 60 de grame.

Comparativ cu anul trecut, prețul acestora s-a dublat, ajungând să fie mai scumpe decât unele tipuri de carne.

Vânzătorii susțin că prețurile mari sunt justificate de dificultatea procesului de recoltare. Urzicile trebuie culese cu grijă, frunza mare și aspră îngreunând munca, iar curățarea lor necesită timp și efort.

Se găsesc greu, frunza e mare în pădure. După munca care este la ele, nu e scump ”, explică un vânzător, citat de  observatornews.ro

Citește și: Ciorba de urzici- reteta bunicii din Oltenia

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Unii pensionari primesc peste 500 de lei în plus, la pensie! Află care sunt categoriile vizate

Cu toate acestea, cumpărătorii sunt nemulțumiți de prețurile ridicate, considerând că, după ce sunt curățate, rămâne o cantitate mult mai mică din produsul inițial: „ Sunt foarte mari prețurile.

Te duci acasă şi le alegi, mai arunci din ele pe jumătate, rămâi acasă pentru un gust”.

Ce proprietăți benefice au urzicile

În timp ce urzicile au atins un preț record, alte legume de sezon, precum spanacul, ceapa verde și ridichile, au rămas la costuri mai accesibile. În piață, o legătură de spanac, ceapă, salată sau ridichi se vinde cu aproximativ 3 lei fiecare.

Cu 10 lei, un cumpărător poate alcătui o salată completă, comparativ cu suma necesară pentru a cumpăra o cantitate semnificativă de urzici.

În ciuda prețului ridicat, specialiștii în nutriție recomandă consumul urzicilor datorită proprietăților lor benefice pentru sănătate. Acestea pot fi păstrate în congelator pe tot parcursul anului, fără a-și pierde din nutrienți sau savoare. Astfel, cei care doresc să se bucure de gustul lor și în afara sezonului pot opta pentru această metodă de conservare.

Citește și: Primele legume românești au apărut în piețe. Cât costă trufandalele: „Mi se pare un preţ acceptabil, în general”

Urzicile reprezintă un remediu natural valoros, utilizat atât în alimentație, cât și în medicina tradițională și industria cosmetică. Potrivit site-ului doc.ro, acestea contribuie la tratarea problemelor urinare, reduc durerile articulare, ameliorează simptomele rinitei alergice și ajută în vindecarea eczemelor de la nivelul pielii.

Datorită proprietăților lor benefice, urzicile au devenit un ingredient esențial în numeroase produse terapeutice și cosmetice.