Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut cu mai mult de jumătate până acum în iunie, după luni de scăderi, ceea ce amintește în mod îngrijorător de criza energetică de anul trecut.
Prețurile futures de referință ale gazelor naturale au crescut cu 52% de la începutul acestei luni, ajungând la 35 de euro (38 de dolari) pe megawatt oră, potrivit datelor furnizate de Independent Commodity Intelligence Service (ICIS).
Prețurile și-au inversat cursul în principal din cauza întreruperilor de întreținere mai lungi decât se așteptau la principalele centrale de gaz din Norvegia, au declarat analiștii.
"Recenta revenire a prețurilor arată cât de sensibilă este piața europeană la perturbări", a declarat Bill Weatherburn, economist pentru mărfuri la Capital Economics.
Încă mai ieftin decât anul trecut
Prețurile europene la gazele naturale sunt încă mult sub nivelurile din vara anului trecut, când continentul s-a aflat blocat într-un impas energetic cu Rusia, în urma invaziei Moscovei în Ucraina. Însă creșterea rapidă a prețurilor din această lună arată cât de vulnerabilă rămâne regiunea la orice întrerupere a aprovizionării, în urma prăbușirii importurilor din Rusia.
Operatorul rețelei de gaze din Norvegia, Gassco, a anunțat marți pe site-ul său de internet că o oprire planificată la una dintre uzinele sale de prelucrare a gazelor a fost prelungită până la 15 iulie.
Europa ar putea fi pe cale să piardă încă o sursă de gaz.
Contractele futures la gaze au atins un maxim intrazilnic de aproape 50 de euro (55 de dolari) pe megawatt/oră înainte de a scădea. Aceasta a fost mai mult decât dublu față de nivelul de la începutul lunii.
Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a declarat vineri pentru CNN că nu a luat încă o decizie cu privire la momentul închiderii Groningnen.
Cândva un furnizor important de gaze naturale pentru Europa, Olanda a redus producția la câmpul terestru în ultimul deceniu din cauza riscului de cutremure. Zăcământul este unul dintre cele mai mari din lume, dar acum reprezintă doar o mică parte din aprovizionarea cu gaze a Europei. Cu toate acestea, rapoartele potrivit cărora ar putea fi închis în octombrie par să fi zguduit comercianții.
"Piața europeană a gazelor naturale- și, prin extensie, piața globală a gazelor naturale- [nu este] cu siguranță ieșită din impas în ceea ce privește corelarea adecvată a ofertei cu cererea", a declarat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor naturale de la ICIS, pentru CNN.
El a adăugat că o creștere a prețurilor "a fost întotdeauna așteptată", având în vedere că prețurile futures pentru livrările de gaze naturale pentru următoarele două ierni au rămas ridicate în comparație cu normele istorice.
Poziție mai puternică
Prețurile au urcat până la un maxim istoric de 340 de euro (372 de dolari) pe megawatt oră la sfârșitul lunii august, în timp ce țările europene s-au grăbit să își umple stocurile înainte de lunile de iarnă.
Aceste depozite sunt acum pline în proporție de 73%- un nivel mult mai ridicat decât media de 56% pe care blocul comunitar a înregistrat-o în aceeași perioadă a anului în ultimii cinci ani, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.
"Perioada de panică pe care am văzut-o vara trecută... [este] foarte puțin probabil să se repete", a declarat Massimo Di Odoardo, cercetător senior în domeniul gazelor la firma de consultanță Wood Mackenzie. Nivelurile record de gaze stocate în Japonia și Coreea de Sud, combinate cu o redresare mai slabă decât se aștepta a economiei chineze, reduc, de asemenea, șansele ca Europa să fie forțată să se lupte din nou cu Asia pentru importuri costisitoare de gaze naturale lichefiate în acest an, a spus el. Totuși, nu a fost nevoie de prea mult pentru a zdruncina încrederea traderilor.
"Europa încă trebuie să se confrunte cu faptul că există [puțin] gaz rusesc în Europa", a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group. "Întreruperile neplanificate pot duce în continuare la creșteri de prețuri".
Potrivit lui Di Odoardo, oprirea prelungită a unor centrale de gaz cheie din Norvegia "ar putea cu ușurință să mai taie încă [un miliard de metri cubi] de aprovizionare în următoarele câteva luni".
"Este nevoie doar de 5 miliarde de metri cubi mai puțin... pentru ca piața să devină mult mai strânsă."
Citește și: Tehnologia 5G- Aspecte economice si piata acestei retele
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Erdoğan apelează la veteranii de pe Wall Street sperand sa evite haos economic
Citește și: Zona euro intră în recesiune- Afla ce se intampla!