Pentru un pachet de țigări, prețul poate fi majorat cu 50 de bani, conform practicilor din trecut ale companiilor de profil, care nu majorează cu minim un leu dintr-o lovitură.
Cresc prețurile și accizele la produsele cu tutun
Unele companii ar putea să nu crească prețurile, luând în calcul faptul că au fost majorate în aprilie, moment la care autoritățile ar fi trebuit să mărească acciza, dar nu au făcut-o.
„S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor Precedentul calendar de majorare a accizelor s-a încheiat, dar autoritățile nu au adoptat, încă, unul nou.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Majorările accizei la țigarete au fost motivate până în prezent de nevoia de a respecta Directiva UE care impune un nivel minim pentru acciză. Aceasta ar fi trebuit majorată în aprilie, dar statul nu a luat această decizie și a încasat mai puțini bani la buget. O parte dintre companii au majorat, însă, prețurile.
Acciza actuală de 563,97 lei/1.000 de țigarete ar urma însă să crească de la 1 iulie cu 30,97 lei (5,5%), la 594,94 lei, urmată de o nouă majorare din 2023. Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună În ceea ce privește lichidul care conține nicotină, acesta ar urma să crească de la 0,57 lei/ml, la 0,64 lei/ml, o majorare de 12,3%.
Cea mai mare creștere va fi consemnată la tutunul conținut în produsele din tutun încălzit, de la 438,8 lei/kg la 594,97 lei/kg, avansul fiind de 35,6%. Acciza totală aplicată produselor la vânzare este din acciza specifică și acciza ad valorem (14%). Acciza specifică este cea pe care se pregătesc să o majoreze acum Finanțele”, a explicat Bogdan Maioreanu, analist eToro.