Prețurile locuințelor în 2024: Ce efecte vor avea măsurile fiscale pe piața imobiliară

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 nov 2023, 10:56

Românii vor plăti mai mult dacă vor să își achiziționeze o locuință

Sursa: Pexels.com

Anul 2023 a fost unul dificil pentru piața mobiliară, prețul locuințelor crescând cu 8% față de luna octombrie a anului trecut.

Deși românii preferă să își achiziționeze locuințe în detrimentul chiriei, acest lucru este tot mai greu de realizat ținând cont de creșterile prețurilor pe tot parcursul anului 2023, în urma măsurilor fiscale ce au afectat și piața imobiliară.

TVA-ul pentru piața imobiliară a crescut

Guvernul a propus o serie de modificări fiscale pentru a acoperi gaura pe care o are bugetul României, însă acestea riscă să afecteze mai multe domenii importante, piața imobiliară fiind una dintre ele.

La data de 26 octombrie 2023, TVA-ul pentru achiziționarea locuințelor a fost schimbat oficial în România, crescând de la 5% la 9%.

Această modificare a TVA-ului în cazul tranzacțiilor imobiliare urmează să intre în vigoare începând din prima zi a anului 2024, însă românii au primit și un nou și detaliat set de criterii prin care își pot da seama dacă în momentul în care achiziționează o casă pot beneficia de cota redusă de TVA.

Românii ce au încheiat deja un contract și au plătit avansul unei locuințe până la sfârșitul anului 2023 vor beneficia de TVA-ul de 5%, chiar dacă imobilul este gata de locuit în anul 2024.

Cota de 9% a TVA-ului se va aplica începând cu anul 2024, însă doar pentru locuințele ce au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti și a căror valoare, împreună cu valoarea terenului pe care este construită, nu depășește suma de 600.000

lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. Pentru ca TVA-ul să fie doar de 9% și nu de 19%, atunci locuințele trebuie să îndeplinească și următoarele criterii, mai exact să aibă:

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;

Citește și: Vrei să iți achiziționezi o locuință? Iată ce trebuie să știi înainte

  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

Cota de 9%

poate fi implementată în cazul în care o persoană decide să își achiziționeze, individual sau alături de altă persoană, o singură locuință a cărei valoare să nu depășească suma de 600.000 de lei, relatează avocatnet.ro.

Ce impact va avea această măsură fiscală pentru piața imobiliară

Cum TVA-ul se va mări începând din anul 2024, această nouă măsură fiscală va fi însoțită de alte efecte negative asupra pieței imobiliare, ce le vor face pe români să se gândească de mai multe ori dacă își doresc să cumpere o locuință sau nu. Creșterea TVA-ului va avea un impact asupra consumatorul final, mai exact persoanele ce decid să achiziționeze o locuință în anul 2024, deoarece prețul solicitat de dezvoltatori se va mări.

Astfel, persoanele ce au venituri reduse sau familii numeroase nu își vor mai permite achitarea unei locuințe noi, diferența fiind de aproximativ 5.000 de euro cu creșterea TVA-ului la 9%. Acestei sume i se adaugă și taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziție, iar acestea au crescut cu 12% în ultimii doi ani.

Citește și: Se interzice închirierea de apartamente în clădirile cu risc seismic ridicat! „Proprietățile vor fi urmărite de către administrația statului”

Presiunea financiară pe care o resimte piața imobiliară din România îi face pe unii dezvoltatori să recurgă la căi de a reduce costurile construcției, iar din acest motiv se poate ajunge la o calitate îndoielnică a noilor locuințe construite, dar și la reducerea dimensiunilor locative, astfel încât prețul apartamentelor să rămână accesibil pentru români.