Prețurile petrolului și gazelor naturale urcă din nou?

Autor: Bogdan Frațilă

Prețurile globale ale energiei au încheiat săptămâna așa cum au început-o, cu o creștere puternică, în condițiile în care un cocktail de riscuri

Sursa: PixaBay

Prețurile globale ale energiei au încheiat săptămâna așa cum au început-o, cu o creștere puternică, în condițiile în care un cocktail de riscuri

Prețurile globale ale energiei au încheiat săptămâna așa cum au început-o, cu o creștere puternică, în condițiile în care un cocktail de riscuri legate de aprovizionare a pus pe jar investitorii.
Prețul țițeiului Brent, referința globală a petrolului, a crescut vineri cu peste 4%, ajungând să se tranzacționeze la aproape 90 de dolari pe baril. Cotația futures a țițeiului West Texas Intermediate, referința americană, a urcat cu 4,2%, la 86 de dolari pe baril.

Influenta razboiului

Principalul factor determinant, potrivit lui Edward Moya, analist senior de piață la Oanda, este conflictul în desfășurare din Israel și temerile că acesta s-ar putea extinde în regiunea mai largă a Orientului Mijlociu, bogată în petrol.
"Piața petrolului este foarte sensibilă la evoluțiile legate de războiul dintre Israel și Hamas", a declarat acesta pentru CNN. "Există temeri că, chiar dacă vedem că producția americană atinge niveluri record, am putea asista la un șoc major în ceea ce privește aprovizionarea în viitorul apropiat."


Analiștii au declarat la începutul acestei săptămâni că războiul- declanșat de un atac mortal al militanților Hamas în weekend- i-a făcut pe investitori să fie atenți la o potențială escaladare care ar putea implica Iranul.
Israelul a acuzat de mult timp Iranul că se implică într-o formă de război prin procură, susținând grupuri- inclusiv Hamas- care au lansat atacuri împotriva sa. Teheranul a negat implicarea în atacurile din weekend.

Dar dacă apare o legătură clară cu Iranul, au declarat analiștii, nu poate fi exclusă o intervenție de vreun fel a Statelor Unite. Aceasta ar implica probabil o aplicare mai strictă a sancțiunilor existente privind exporturile de petrol ale Iranului.
Israelul a avertizat 1,1 milioane de persoane din Gaza, controlată de Hamas, să se mute spre sud și a chemat 300.000 de rezerviști înaintea unei potențiale invazii terestre.
Forțele de apărare israeliene au trimis, de asemenea, mai multe trupe la granița de nord a țării cu Libanul pentru a contracara orice potențial atac al militanților Hezbollah, un alt grup susținut de Iran.
"Este dificil de evaluat cum se va desfășura o escaladare. Cred că ceea ce determină cu adevărat temerile este un conflict direct cu Iranul, iar [aceste temeri] par să crească pe zi ce trece", a declarat Moya.

Brent este pe cale să încheie săptămâna cu 1,7% mai sus, o schimbare notabilă după ce săptămâna trecută a scăzut cu 11,3%, înregistrând cea mai mare scădere săptămânală din martie.
Creșterile de preț din această săptămână au readus Brent-ul pe drumul de a depăși 90 de dolari pe baril, un nivel pe care l-a atins ultima dată la începutul lunii septembrie, după luni de întărire, în principal pe fondul reducerilor de producție ale Arabiei Saudite și Rusiei.

"Situații geopolitice precum acestea pot schimba direcția în scurt timp și au capacitatea de a zdruncina piețele și prețurile energiei într-un mod important. Investitorii se feresc de necunoscut", a scris vineri într-o notă Sophie Lund-Yates, analist principal de acțiuni la Hargreaves Lansdown.
Noile măsuri americane, dezvăluite joi, menite să îngreuneze situația Rusiei în ceea ce privește ocolirea plafonului de preț al petrolului său stabilit de Grupul celor șapte națiuni, ar putea, de asemenea, să determine creșterea prețului petrolului, deoarece efortul ar putea reduce oferta.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Riscuri pentru aprovizionarea cu gaze naturale

Situația din Israel a cântărit puternic și pe piața europeană a gazelor naturale.
Contractele futures europene de referință pentru gaz au urcat cu până la 5,7% vineri, până la 56 euro (59 dolari) pe megawatt oră, înainte de a scădea ușor în cursul zilei. Prețurile au crescut cu 44% începând de vineri, săptămâna trecută.
Massimo Di Odoardo, vicepreședinte al departamentului de cercetare în domeniul gazelor și al gazelor naturale lichefiate (GNL) de la Wood Mackenzie, a declarat că închiderea temporară, luni, a unui câmp de gaze israelian care furnizează gaze Egiptului și Iordaniei, precum și pieței de energie din Israel, a reprezentat un risc real pentru Europa.
Egiptul produce o mare parte din gazele naturale proprii, pe lângă cele importate, și transformă o parte din acestea în GNL pentru a fi transportate în străinătate. Țara exportă aproximativ 3 milioane de tone metrice (3,3 milioane de tone) de GNL în timpul iernii, majoritatea fiind direcționate către Europa, a declarat Di Odoardo. Dacă Egiptul nu poate importa cantitatea obișnuită de gaz din Israel, acest lucru ar putea duce la mai puține exporturi de GNL- sau chiar deloc.
"Există un risc real ca Egiptul să nu poată exporta nicio încărcătură pe parcursul iernii, iar acest lucru ar duce în cele din urmă la mai puțin gaz disponibil pentru Europa", a spus el.
Un anunț făcut marți de gigantul energetic american Chevron (CVX), potrivit căruia muncitorii de la două instalații cheie de GNL din Australia plănuiau să intre în grevă, a neliniștit, de asemenea, investitorii, potrivit lui Di Odoardo. La fel și închiderea temporară a Balticconnector, un gazoduct care leagă Finlanda și Estonia, a adăugat el.

Citește și: Investitorii pe Bursa se tem de o escaladare în Orientul Mijlociu

Citește și: În așteptarea sfârșitului campaniei electorale din Polonia!

Citește și: Primele operațiuni israeliene în Fâșia Gaza! Ce au gasit acolo?