Prețurile record ale zahărului din UE le lasă producătorilor de dulciuri un gust amar: „Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”

Author: Lavinia Medrea

Prețurile record ale zahărului din UE le lasă producătorilor de dulciuri un gust amar: „Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”

Sursa: PixaBay

Prețurile record ale zahărului în Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme și a creșterii costurilor energiei, îi forțează pe producătorii de dulciuri să ia în considerare reducerea producției.

Prețul record al unui produs alimentar de bază utilizat pe scară largă reprezintă un alt obstacol pentru factorii de decizie politică din UE, care încearcă să controleze inflația și să limiteze criza costului vieții.

Producătorii de dulciuri iau în calcul oprirea producției

Producătorii de dulciuri iau în calcul oprirea producției
[Sursa: PixaBay]

Comercianții de zahăr și experții din industrie au declarat că prețurile pentru zahărul alb rafinat de pe continent se ridică la aproximativ 1.050 de euro/tonă, cel mai ridicat nivel de până acum.

Prețurile de pe piața mondială, în schimb, sunt la aproximativ jumătate din aceste niveluri.

„Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”, a declarat, pentru Reuters, Muriel Korter, directorul general al asociației europene a industriei de dulciuri Caobisco.

„Ne temem că firmele noastre și în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu alegerea dificilă de a opri temporar sau nu producția sau de a o reduce în această iarnă”, a adăugat ea.

Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie și este deosebit de dependentă în UE de gaz.

Prețurile de referință ale gazului în UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile înregistrate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an.

Citeste si: Câteva magazine din România au început să impună o limită de cumpărare la alimentele de bază pentru a evita achiziții făcute de teama unei crize alimentare

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Moscova a declarat că sancțiunile Occidentului, impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, sunt de vină pentru prețurile ridicate la energie.

Cei mai mari doi producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au devansat startului producției pentru anul 2022, în perspectiva unor posibile restricții energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care deficitul de gaze se va agrava.

Între timp, compania germană Suedzucker (SZUG.DE) a înregistrat o creștere de aproape 80% a profitului trimestrial, afirmând că ar trebui să poată transfera costurile sub forma unor prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea unor surse de energie suficiente.

Producția de zahăr ar putea scădea cu 6.9%. Care sunt cauzele

„Prețurile zahărului din UE se află la cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează pe bază de gaze naturale și uitați-vă unde sunt prețurile la gaze”, a declarat Julian Price, fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.

Asociația germană a industriei de dulciuri BDSI a declarat că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, este în pericol de a-și pierde competitivitatea chiar și față de țările europene, ca să nu mai vorbim de cele internaționale.

Citeste si: Lovitură grea pentru milioane de români. Primul semn care anunță o criză devastatoare în România

Germania a avut de suferit în special din cauza reducerilor în livrările de gaze rusești.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/23 (octombrie-septembrie), până la 15,5 milioane de tone, ca urmare a unei scăderi a suprafețelor plantate și a unei secete severe în timpul verii, în timp ce consumul este văzut cu mult peste aceste niveluri, la 16,6 milioane de tone.