Prima condamnare în baza Legii Anastasia: Un tânăr de 19 ani a primit 5 ani de închisoare pentru uciderea a trei persoane

Autor: Andrei Costanda

Legea Anastasia îi poartă numele fetiței care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis.

Sursa: Glasul Maramureșului

Un tânăr de 19 ani a primit o sentință de cinci ani de închisoare cu executare pentru că a condus sub influența alcoolului și a ucis trei persoane, marcând prima condamnare în baza Legii Anastasia.

Judecătoria Alba Iulia a pronunțat prima condamnare în baza Legii Anastasia, o lege recent adoptată care impune pedepse stricte pentru omorul din culpă săvârșit de șoferi sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În acest caz, un tânăr de 19 ani a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare după ce a provocat un accident mortal în care și-au pierdut viața trei persoane.

Detaliile accidentului

Accidentul tragic a avut loc în noaptea de 28 august 2023, la o lună după ce Legea Anastasia a intrat în vigoare. Tânărul, care avea o alcoolemie de aproape 2 la mie, a pierdut controlul mașinii și a lovit fatal trei tineri de 17, 18 și 25 de ani. Ultima victimă era logodită și urma să devină tată în curând, ceea ce amplifică și mai mult tragedia evenimentului.

Legea Anastasia a fost numită după o fetiță care a murit în 2022 din cauza unui șofer fără permis. Legea prevede că săvârșirea omorului din culpă de către un șofer aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, sau care conduce fără permis, se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea suspendării executării pedepsei. Această legislație a fost inițiată pentru a descuraja comportamentul iresponsabil la volan și pentru a proteja viețile oamenilor nevinovați.

Citește și: Românii urmează să fie notificați prin SMS când le va expira buletinul: Proiectul de lege a trecut de Senat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Cu ce se ocupa mama lui Radu Mazăre pe vremea lui Ceaușescu. A avut funcții importante

Inițierea Legii Anastasia

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiatorul legii, a anunțat sentința pe rețelele sociale, subliniind severitatea legii și rolul ei în prevenirea tragediilor similare. „Prima condamnare la închisoare cu executare în baza Legii Anastasia a fost pronunțată de Judecătoria Alba Iulia, pe 29 mai.

Un tânăr de 19 ani a primit 5 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, după ce a ucis trei persoane, în noaptea de 28 august 2023, la o lună de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia. Șoferul avea o alcoolemie de aproape 2 la mie și și-a recunoscut faptele”, a declarat parlamentarul pe pagina personală de Facebook.

Cazanciuc a adăugat că cei trei tineri decedați aveau 17, 18 și 25 de ani, iar ultimul trebuia să se căsătorească și să devină tată în scurt timp.

„Nu ignorați legea, nu ignorați viețile altora și nici pe a voastră. Nu vă mai urcați la volan băuți, drogați sau fără permis auto. Riscăți închisoarea cu executare dacă ucideți pe cineva”, a transmis senatorul.

De asemenea, Cazanciuc a subliniat o nouă prevedere legală, care suspendă dreptul de a avea permis de conducere pentru până la 10 ani în cazurile de consum de droguri sau alcoolemie peste limita penală de 0,8 la mie. Această măsură vine în completarea Legii Anastasia și are ca scop prevenirea accidentelor grave provocate de șoferii iresponsabili.