Prima reacţie a Bisericii Ortodoxe Române, după ce preotul Calistrat a lovit o enoriașă: "Fiecare dintre noi avem limite și neputințe"

Author: Diana Tilă
Actualizat: 10 aug 2023, 06:20

Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni a fost surprins când lovește o femeie

 

Sursa: tvmneamt.ro, stiripesurse.ro

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au reacționat la cazul preotului Calistrat.

Preotul Calistrat Chifan a fost filmat în timp ce lovea o femeie în curtea lăcașului de cult, de față cu mai mulți enoriași. În acest context, Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române au reacționat.

Citește și: Cine este, de fapt, părintele Calistrat și cum a ajuns să se călugărească! A fost corigent la matematică și "a avut o viață banală"

Citește și: Părintele Calistrat le acuză pe cele două femei pe care le-a agresat că ar suferi de isterie: „Eu cred că au deviație de comportament”

Prima reacţie a bisericii, după ce preotul Calistrat a lovit o enoriașă

Arhiepiscopia Iaşilor a avut o primă reacție în cazul incidentului în care a fost implicat preotul Calistrat Chifan. 

Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare.”

, a declarat Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Citește și: Ce părere are părintele Calistrat despre violența verbală, deși a spus despre o femeie că este „măciucă nemăritată”, după ce a lovit-o

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

În apărarea sa, părintele Calistrat susţine că femeile sunt puse mereu pe scandal.

„Se leagă de toată lumea. Sunt cel puţin 10, 15 persoane la care eu le-am spus să facă declaraţii. Şi eu m-am dus cu bune intenţii, le-am zis: fetelor, v-am zis să nu mai filmaţi să vă vedeţi de treabă? Şi aia a scos telefonul şi l-a pus aşa în faţa mea. I-am zis: Nu filma că ai interzis. Cealaltă mi-a pus piedică soră-sa să nu pot păşi. Atunci m-am ridicat şi i-am dat peste umăr, i-am luat telefonul şi l-am izbit jos.
Uitaţi. De aseară cum m-a împins. Atunci mi-a sărit muştarul, n-am fost de acord”.

De asemenea, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat joi seară, pe pagina de Facebook, la cazul preotului Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași.

Citește și: Declarațiile controversate ale Părintelui Calistrat: „Un bărbat trebuie să aibă şi puţin sânge fierbinte în el, privirea și gesturile să scoată din el seva bărbătească”. Ce îi învață pe enoriași preotul filmat cum lovește o femeie

"Impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență. O violență demascată brusc.

Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne imaginea deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi cineva important, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, foarte agresiv și vulgar.

Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine.

Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut", a scris Vasile Bănescu pe Facebok.