Prima reacție a României în urma revoltei pornite de Prigojin. Liderul grupării Wagner l-a confruntat pe Vladimir Putin pentru prima dată: „Nimeni nu se va preda la cererea președintelui”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 24 mar 2024, 00:00

Prima reacție a României în urma revoltei pornite de Prigojin

Sursa: Facebook Klaus Iohannis/Marcel Ciolacu/Profimedia- colaj Kanal D

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a amenințat Ministerul Apărării din Moscova. Mai multe coloane dotate cu arme și tancuri se îndreaptă spre capitala rusă.

Naționaliștii pro-război se întorc împotriva lui Prigojin

UPDATE: Naționaliștii ruși pro-război, conduși de un fost ofițer al serviciului de securitate FSB, au spus astăzi că vor pune la cale un plan de acțiune pentru revolta grupului Wagner. 

Grupul naționalist rus, cunoscut drept „Clubul Patrioților Furioși”, a declarat că un război civil ar putea duce la o pierdere militară umilitoare pentru armata rusă în Ucraina și a atenționat că Rusia este în pericol de catastrofă.

Reacția lui Volodimir Zelenski, în urma revoltei pornite de Prigojin

UPDATE: Volodimir Zelenski a declarat că „oricine alege calea răului se distruge pe sine însuși”, făcând referire la „revolta armată” a lui Evgheni Prigojin.

„Oricine alege calea răului se distruge pe sine însuși. Cine trimite coloane de trupe să distrugă viețile unei alte țări și nu le poate împiedica să fugă și să trădeze atunci când viața se opune”, a mai declarat liderul ucrainean.

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune în toată regula”, a conchis Volodimir Zelenski. 

Reacția lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, în urma revoltei pornite de Prigojin

UPDATE: Klaus Iohannis a postat, pe Twitter, sâmbătă, în jurul orei 12:40, un mesaj:

„Autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat cu privire la evoluțiile înregistrate.

Suntem în contact permanent cu Aliații”.

Câteva ore mai târziu, premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis și el un mesaj.

„Toate autoritățile române monitorizează îndeaproape situația din Rusia, în deplină cooperare cu aliații noștri.
Sunt permanent informat de către Ministerul Apărării & MAE asupra situației. Suntem în coordonare cu aliații noștri”, a transmis Marcel Ciolacu.

Prigojin l-a confruntat pentru prima dată pe Vladimir Putin

UPDATE: Prigojin a comentat discursul lui Vladimir Putin, precizând că acesta „s-a înșelat profund” când a spus despre el că este un trădător.

„Nimeni nu se va preda la cererea președintelui. Nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție și minciună”, a declarat Prigojin.

„Noi suntem patrioți, iar cei care sunt împotriva noastră sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloșilor”, a încheiat Prigojin, adresându-se pentru prima dată în mod direct împotriva președintelui Rusiei. 

UPDATE: Vladimir Putin a susținut un discurs ca reacție la revolta armată pornită de Prigojin.

„Trebuie să făcem totul pentru a opri această mișcare. Aceasta este trădare!

Intrigile și toate celelalte au dus la o neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia. Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole.

Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor.

Aceasta răsmeriță internă este o lovitură pentru poporul nostru. Ca președinte și comandant suprem fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac. Cei care au trădat Rusia, mă adresez tuturor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu”, a declarat Vladimir Putin.

Prigojin a fost inculpat oficial de parchet pentru rebeliune armată, iar Kremlinul spune că președintele Vladimir Putin rămâne informat cu privire la orice noutate în acest caz.

Prigojin amenință Ministerul Apărării de la Moscova

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În Moscova, cât și în alte orașe, este alertă maximă. Blindatele și filtrele forțelor de securitate sunt prezente pe străzi. 

UPDATE: Au fost publicate fotografii cu tancurile mercenarilor lui Prigojin, la circul din Rostov.

Citește și: Șeful Wagner dă vina pe ministrul rus al Apărării pentru război!

UPDATE: Prigojin a declarat, sâmbătă dimineaţa, că este în cartierul general al armatei ruse din Rostov, o locație specială pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, și că a preluat controlul unor situri militare, inclusiv a unui aerodrom.  

„Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa”, a precizat Evgheni Prigojin, într-un video postat pe Telegram.

„Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a mai precizat acesta solicitând, ulterior, să vină Serghei Șoigu, ministrul apărării, și Valegi Gherasimov la el, în Rostov-pe-don.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 467 de război în Ucraina: Mercenarii Wagner au luat prizonier un comandant rus. O flotă rusă a început exercițiile în Marea Baltică

„Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova”, a declarat Evgheni Prigojin.

Adversarul lui Vladimir Putin cere rușilor să îl susțină pe Prigojin

Adversarul lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat oligarh al Rusiei, i-a rugat pe ruși să-l susțină pe Evgheni Prigojin, conform BBC.

„Trebuie să ajutăm acum și apoi, dacă va fi necesar, ne vom lupta și cu acesta”, a spus opozantul președintelui Rusiei.

„Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim!(...) Dacă acest bandit (n.r.: Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (n.r.: Vladimir Putin), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi”, a transmis Mihail Hodorkovski, pe Telegram.

UPDATE: Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat sâmbătă că în capitală se iau măsuri antiteroriste, printre care controale suplimentare pe şosele, pentru a întări securitatea, după ce gruparea Wagner a declarat că a intrat în rebeliune împotriva Statului Major al armatei ruse, scrie TASS.

„Urmare a unor informaţii, în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate. A fost introdus un control sporit al traficului rutier. Este posibilă restricționarea evenimentelor în masă. Vă rugăm să tratați măsurile introduse cu înțelegere”, a transmis acesta pe Telegram.

„Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova, cele mai importante locaţii sunt sub securitate strictă”, precum și în cazul „organismelor statului şi a infrastructurii de transport”, a precizat un oficial al forţelor de securitate. 

Evgheni Prigojin a venit la sediul comandamentului militar din Rostov

UPDATE: Evgheni Prigojin a declarat că mercenarii săi au venit în orașul Rostov-pe-Don din sudul Rusiei, după ce au trecut granița din Ucraina, unde luptau în Donbas cu trupele Kievului.

Prigojin spune și că ar fi ocupat sediul comandamentului militar din oraș și că vrea să meargă spre Moscova.

UPDATE: Evgheni Prigojin a acuzat, sâmbătă, că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă, şi a ameninţat că „va distruge totul” din calea sa, relatează CNN.

„Una dintre trupele de asalt a fost atacată de elicoptere. Unităţile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus şi arde în pădure”, a declarat Prigojin, într-un mesaj pe Telegram.

„O vom lua ca o ameninţare şi vom distruge totul în jurul nostru”, a mai adăugat acesta.

Informațiile nu au putut fi verificate independent, afirmă CNN.

Prigojin spune că oamenii lui sunt gata să moară. „Pentru că murim pentru poporul rus, care trebuie eliberat de aceşti oameni care atacă populaţia civilă, pe care tocmai au atacat-o din elicoptere, la Rostov”.

UPDATE: Autoritățile regiunii Rostov le-au recomandat locuitorilor din Rostov-pe-Don să rămână în case și să nu meargă în centrul orașului, a transmis guvernatorul Vasiliy Golubev, pe Telegram, sâmbătă. 

„Dragi compatrioți! Din cauza situației actuale, vă rog să vă abțineți de la deplasarea în centrul orașului și, dacă este posibil, să nu vă părăsiți casele”.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.