In ciuda tuturor avizelor emise de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care au sustinut utilizarea in continuarea a vaccinului produs de AstraZeneca, in Danemarca, directorul Agentiei Nationale de Sanatate, Soren Brostrom, a anuntat in cadrul unei conferinte de presaa, ca se renunta definitiv la vaccinarea cu serul AstraZeneca.
Danemarca renunta definitiv la vaccinul AstraZeneca
Astfel, Danemarca a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a renuntat definitiv la imunizarea populatiei cu serul produs de laboratorul suedezo-britanic, AstraZeneca, potrivit news.ro
Autoritatile sanitare daneze au transmis ca cele circa 150.000 de persoane care au fost deja vaccinate cu o doza de AstraZeneca-Oxford vor fi imunizate la rapel cu un alt vaccin.
Danemarca a fost de asemenea prima tara din Europa care a decis suspendarea completa a utilizarii vaccinului AstraZeneca, la data de 11 martie 2021, in urma aparitiei unor cazuri de formare a cheagurilor de sange, unui scazut de trombocite
Desi Agentia Europeana pentru Medicamente a transmis un avis favorabil in privinta administrarii vaccinului AstraZeneca, Danemarca a mentinut suspendarea vaccinarii cu acest ser, la fel ca si o alta tara vecina, Norvegia, si totodata au continuat sa faca cercetari pentru a descoperi legatura dintre cazurile cu efecte secundare grave si vaccinare cu AstraZeneca.
Potrivit digi24.ro, in Danemarca s-au inregistrat doua cazuri grave de tromboza, in urma vaccinarii cu serul AstraZeneca, dintre care unul s-a soldat cu decesul pacientului, in conditiile in care ambele victime erau sanatoase inainte de administrarea vaccinului.
Pe de alta parte, multe tari din Uniunea Europeana au suspendat in luna martie folosirea vaccinului, dar apoi au reluat-o stabilind o limită de varsta pentru persoanele imunizate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
In Africa de Sud autoritatile au renuntat la imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, deoarece eficienta sa impotriva noii variante sud-africane era pusa la mare indoiala. De asemenea, SUA si Elevetia nu au autorizat vaccinul AstraZeneca, ca si Venezuela, care a refuzat să-l autorizeze, din cauza efectelor secundare grave inregistrate.